Afbeelding

Bezoek aan windmolenpark Hattemerbroek

17 april 2024 om 18:00 Algemeen

Windmolenpark Hattemerbroek verwelkomde afgelopen dinsdag het college van B&W van de gemeente Hattem. Dit bezoek was een vervolg op het bezoek van het college eind januari. 

De gemeente Hattem heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Het college onderzoekt de mogelijkheden die bijdragen aan die ambitie.  Het werkbezoek vond plaats in het onderste gedeelte van één van de windmolens, die deze week regelmatig op volle capaciteit draaiden vanwege de ruim aanwezige wind.

Eigenaar Jan van Werven vertelde het bezoek over de verschillende eigenschappen en high-tech functies van de windmolens. De technische systemen van de windmolens voorkomen bijvoorbeeld dat er bij een bepaalde zonnestand slagschaduw ontstaat bij de omliggende boerderijen. Het systeem detecteert ook vorst op de wieken, en voorkomt vervolgens dat de wieken deze ijsvorming op de nabijgelegen N50 zouden verspreiden.

Van vorst was deze dag geen sprake. Er hingen wel wat buien in de lucht, maar een beetje regen weerhoudt de windmolens gelukkig niet van het opwekken van groene energie waar jaarlijks zo’n 11.000 huishoudens gebruik van kunnen maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie