Wethouder Harm Westerbroek:
Wethouder Harm Westerbroek: "Er is samen met de initiatiefnemer gewerkt aan een stappenplan voor de oprichting van het duurzaamheidsfonds. Dat duurzaamheidsfonds vind ik heel belangrijk en wordt opgericht om maatschappelijke en duurzame projecten uit te voeren."

College Oldebroek geeft groen licht voor windmolenpark

2 juni 2017 om 11:41 Algemeen

Oldebroek - Al jaren is er in de gemeente Oldebroek gesproken over het plaatsen van windmolens. Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Windmolenpark Hattemerbroek, de daarbij horende stukken en de ontwerpvergunningen hebben vanaf 8 februari zes weken ter inzage gelegen. Het college kan zich vinden in de plannen en stelt daarom aan de gemeenteraad voor om dit bestemmingsplan vast te stellen en de bijbehorende vergunningen te verlenen. 

Zienswijzen
Op de plannen voor het windmolenpark en de ontwerpvergunningen zijn 19 zienswijzen binnen gekomen. De gemeente en de provincie hebben op alle zienswijzen puntsgewijs een reactie geschreven. Een aantal zienswijzen heeft geleid tot aanpassing van de paragraaf 4.11 Ecologie in de toelichting van het bestemmingsplan en een redactionele wijziging van de begripsomschrijving van het plan.

Naar aanleiding van een aantal zienswijzen is er aanvullend onderzoek gedaan naar het verwachte aantal aanvaringen met vogels. Ook is er een aanvulling op de effectbeoordeling Natura 2000 Rijntakken uitgevoerd. Het verwachte aantal aanvaringen van vogels met de windmolens met dodelijke afloop blijft ver onder de 1%-norm. Die norm staat voor het aantal vogels gelijk aan 1% van de jaarlijkse natuurlijke sterfte van die soort. Dit houdt in dat het in stand houden van de populaties van de verschillende vogelsoorten niet in gevaar komt door de vier windmolens. De vogelsoorten die getoetst zijn, zijn eenden, ganzen en zwanen, overige watervogels en ooievaars, roofvogels en uilen, steltlopers, meeuwen en sterns, zangvogels en overige niet zangvogels.  

Duurzaamheidsfonds
Wethouder Harm Westerbroek vult aan: “De afgelopen periode hebben de plannen ter inzage gelegen, hebben we alle reacties goed bekeken en aanvullende onderzoeken laten uitvoeren. Daarnaast is er, samen met de initiatiefnemer, gewerkt aan een stappenplan voor de oprichting van het duurzaamheidsfonds. Dat duurzaamheidsfonds vind ik heel belangrijk. Het fonds wordt opgericht om maatschappelijke en duurzame projecten uit te voeren. Deze projecten vallen binnen een bepaald gebied rondom de windmolens. In dit gebied liggen in ieder geval de kernen Zalk en Hattemerbroek. In het stappenplan, waar we nu dus aan werken, staat beschreven hoe en wanneer we, samen met de lokale gemeenschap en de initiatiefnemer, welke stappen zetten om bij de start van de bouw van de windmolens het fonds in werking te hebben.” 

De uitkomsten van de reacties en de beide aanvullende onderzoeken hebben geen aanleiding gegeven het plan aan te passen. De overige inhoud van de juridische regeling van het bestemmingsplan en de inhoud van de vergunningen zijn ongewijzigd gebleven. Iedereen die een zienswijze heeft ingebracht ontvangt informatie per brief.

De raad
De gemeenteraad zal naar verwachting een besluit nemen over dit voorstel in de raadsvergadering van donderdag 6 juli.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie