Dokter Martien van Egmond verdwijnt zeker niet helemaal van het toneel. Foto: Barry Wensink
Dokter Martien van Egmond verdwijnt zeker niet helemaal van het toneel. Foto: Barry Wensink

Dokter Van Egmond van huisartsenpraktijk De Brink: ‘Ik ga niet stoppen, maar ik ga het anders doen’

24 maart 2024 om 06:00 Mensen

Na een periode van 23 jaar vertrekt Martien van Egmond (60) als vaste dokter van huisartsenpraktijk De Brink in Wezep. Toch zal de inwoner van Heerde van tijd tot tijd ‘gewoon’ aan het werk zijn aan de Verlengde Meidoornstraat 11. Hij gaat namelijk als ZZP’er verder en laat zich inhuren door huisartsenpraktijken en huisartsenposten in de regio Zwolle. “Ik ga niet stoppen, maar ik ga het anders doen. Ben ook nog te jong om met pensioen te gaan.”

Barry Wensink

Zijn wieg stond in Oud-Beijerland en Van Egmond was de zesde in een gezin van acht jongens. “Mijn vader was stratenmaker en dat is ook hier in Wezep natuurlijk geen onbekend beroep.” Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Van Egmond mensen wilde helpen. “Ik keek toen erg op tegen de huisarts in het dorp”, zegt hij daar zelf over. “Ik heb mezelf ook nooit echt de kans gegeven om wat anders te overwegen.” Toch ontstond er tijdens de studie enige twijfel. “Het eerste jaar viel erg tegen. Het was allemaal theorie waar ik verwacht had dat ik meteen ook met patiënten zou werken. Een vriend studeerde aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) en dat betekende veel sporten en op boten varen. Het leek mij ook wel wat. Heb toen gesolliciteerd voor de politie academie. Dat leek me uitdagend, maar ik werd op grond van ‘brildragend’ al op voorhand afgewezen.

Even overwoog Van Egmond om tropenarts te worden, maar voor zijn partner die verloskundige was, was dat een brug te ver. “Een ziekenhuis leek me te hiërarchisch en ik heb even overwogen om chirurg te worden. Tijdens de opleiding zou ik dan een aantal jaren de loopjongen van een chirurg worden en dat zag ik niet zitten. De opleiding tot huisarts duurde destijds twee jaar, inmiddels is dat drie jaar, en daarna zou ik mijn eigen ‘winkel’ runnen. Dat zag ik wel zitten. Te meer omdat je hierin ook veel vrijheid van werken hebt, eigen keuzes kunt maken. Daarin hebben chirurgische ingrepen altijd ook een prominente plek ingenomen. Veel mannen uit Wezep e.o. zijn door mij gesteriliseerd...” 

Martien van Egmond werd dus huisarts en had zes jaar lang een eigen praktijk in Haarlem. Waar het werk beviel - ‘ik was graag gebleven’ - viel het vinden van geschikte woonruimte in die stad tegen. In de zoektocht naar een andere praktijk én naar een geschikt huis, kwam Wezep voorbij. “Ik had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn. Had de mogelijkheid om er aan de slag te gaan en we vonden een geschikt huis in Hattem.” 

We vragen naar verschillen tussen huisarts zijn in een grote stad ten opzichte van het platteland. “Wat me direct opviel hier in Wezep was het geloof. Zelf heb ik ook een christelijke achtergrond, dus daar heb ik nooit problemen mee gehad. Ook is hier nog steeds sprake van het noaberschap, oftewel het omkijken naar elkaar. Mooi is dat.” 

En verder: “De mensen hebben hier niet heel veel eisen en willen graag dat de dokter zegt hoe het zit en wat ze moeten doen. Met name oudere mensen vinden dat als de dokter het zegt, het dan zo is. Zeker tegenwoordig is er steeds meer sprake van het samen beslissen. Er zijn immers vaak meerdere wegen naar Rome. Shared decision making is dat in het Engels. Eigenlijk heb ik altijd zo gewerkt.” 

Van Egmond zag de zorg in het algemeen, maar ook in zijn eigen praktijk, veranderen in de loop van de jaren. “We begonnen destijds in het pand aan de Van Limburg Stirumlaan met drie huisartsen en twee assistenten, waarbij laatstgenoemden vooral de telefoon opnamen en beperkt medische handelingen deden. Tegenwoordig vindt er via de assistenten al een eerste schifting van patiënten plaats en handelen ze meer zelf af. Ook zijn er praktijkondersteuners bijgekomen. Inmiddels hebben we ruim twintig medewerkers en komen er steeds meer taken bij.”

Per 1 april zetten dokter Schellenbach en dokter Ter Horst huisartsenpraktijk De Brink voort, samen met dokter Hanssen en dokter Kraaij. Belangstellenden zijn woensdag 27 maart tussen 14.00 en 16.00 uur welkom aan de Verlengde Meidoornstraat 11 in Wezep om de dokter gedag te zeggen.

Van Egmond, vader van vier kinderen, werkte altijd vier dagen in de week. Met de diensten op de huisartsenpost in Zwolle en alle andere beslommeringen van een eigen praktijk was dat meer dan fulltime. Na het overlijden van zijn vrouw in 2016 werd dat tijdelijk een dag minder om meer tijd voor de nog thuiswonende kinderen te hebben. Inmiddels woont hij, met zijn nieuwe partner, alweer drie jaar in Heerde. “Toen hebben we een nieuwe start gemaakt en ben ik na gaan denken over wat ik de komende jaren graag wil. Ben gek op tennis, klussen en fietsen. Heb voorjaar 2022 een fietstocht gemaakt naar Santiago de Compostella in het kader van een sabbatical van vier maanden. Eigenlijk was ik daarvoor nooit langer dan drie weken achter elkaar vrij geweest. De huisartsen Schellenbach en Ter Horst gaven aan de praktijk wel over te willen nemen en je moet het ijzer smeden als het heet is. De praktijk komt zo in goede handen en dat is een opluchting. Door nu als ZZP’er aan de slag te gaan kan ik mijn eigen agenda bepalen en werken wanneer ik dat wil. Zo’n fietstocht gaat er wat mij betreft zeker nog een keer komen. Daar word ik blij van.”

Hoe ziet Van Egmond de toekomst van de zorg én de rol van de huisarts. “De zorgvraag blijft alleen maar toenemen, er is sprake van toenemende vergrijzing en het is lastig om voldoende personeel te vinden. Dat zorgt ervoor dat er landelijk keuzes gemaakt moeten worden. Gelukkig hoef ik niet aan die knoppen te draaien. De rol van de huisarts wordt steeds belangrijker. Verzekeraars en politiek Den Haag doen graag een beroep op ons, omdat we tegen schappelijke vergoedingen veel zorg kunnen leveren. Ziekenhuizen kosten wat dat betreft veel meer geld. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk grenzen aan wat huisartsenpraktijken aan zorg kunnen leveren.”

Tot slot: “Ik kijk uit naar de nieuwe situatie, hoewel ik het ook spannend vind. Ik heb hier toch 23 jaar mede aan het roer gestaan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie