Een nieuwe toekomst lacht Van de Pol tegemoet.
Een nieuwe toekomst lacht Van de Pol tegemoet.

Marcel (Borst) kiest voor gezin en stopt met cafetaria: ‘Ik heb gewoon mijn hart gevolgd’

11 maart 2024 om 12:00 Achtergrond

Cafetaria Borst in Wezep gaat over in andere handen. “Ik loop er al een kwart eeuw rond, heb drie kleine kinderen en vind het nu tijd om meer aandacht aan mijn gezin te besteden”, zegt eigenaar Marcel van de Pol, die de sleutels overdraagt aan Big Bread Kitchen, die 35 vestigingen in ons land heeft. De naam blijft gehandhaafd.

Dick van der Veen

De zeventien medewerkers gaan over naar de nieuwe eigenaar. Marcel helpt in april bij het inwerken. “Alles blijft bij het oude: vertrouwde gezichten, relaties met bedrijven, onze versgemaakte sauzen, handgemaakte snacks, vers gedraaide ballen gehakt, zoals de klanten die van ons kennen. Alleen ik ben er niet meer bij. Ik heb de zaak en huis verkocht. We verhuizen naar een woning elders in Wezep.“

Marcel vertelt het tijdens een interview in drie etappes. De oorzaak: klanten die ook vroeg in de middag de aandacht vragen. “Ja, we draaien heel goed. Dit is ook het juiste moment om deze stap te zetten. De meeste mensen, vooral die met jonge kinderen, hebben er begrip voor. Je maakt weken van negentig uur. Juist op die momenten dat het gezin je het meest nodig heeft is het ’t drukst in het cafetaria. Ik liep laatst een half uurtje in het bos en heb dat als iets heerlijks ervaren. Begrijp me goed, ik houd van dit vak. Als het te doen zou zijn tussen acht en vier wilde ik nooit iets anders.”

Vanaf zijn twaalfde verrichtte hij bij zijn oom en tante hand- en spandiensten. “In 2018 ben ik een eigen zaak aan de Zwolse Diezerstraat begonnen. Een paar jaar erna kwam het cafetaria hier te koop en had ik eerste keus. Toen zat ik dus met twee bedrijven en dat werd teveel. Ik heb steeds goede medewerkers gehad, maar het vinden van mensen die de leiding willen nemen is een ander verhaal. Er komt ook steeds meer bij kijken. Op zekere maandagochtend zag ik mezelf weer een week voor hetzelfde riedeltje geplaatst. Ik heb diezelfde morgen de makelaar gebeld en het pas ’s middags aan mijn vrouw verteld. Daarna kwam het in een stroom versnelling,”

En hoe nu verder? Op je 37ste ligt er nog een hele toekomst voor je. 

“Ik heb HBO diploma’s in een heel andere richting. Diverse bedrijven namen contact met me op. Onze woning moet drastisch worden verbouwd. Daar zijn we een jaar mee bezig. We hebben vier ijscokarretjes. Het leveren van ijs, medewerkers en de verhuur daarvan gaat gewoon door. Ik heb zelf vroeger ook met ijs gevent. (Gekscherend) Misschien word ik wel ijscoman. 

Mijn vrouw heeft een baan, nu krijgen de kinderen met een andere papa te maken. Er zijn mensen die dat moedig vinden. Weet je, ik heb gewoon mijn hart gevolgd. 

Het doet best wat met je. Ik weet dat heel wat klanten al jaren lang een eind omrijden naar Wezep als ze voor de hartige hap gaan. En of het uitgesloten is dat ik mijn oude stiel ooit op pak? Je hoort daar van mij geen uitspraak over anders dan dat ik van mijn werk heb genoten.” Op weg naar huis wordt de prettige nasmaak van een goed gesprek nog versterkt met die van een verse frikadel van het huis. Tot 30 maart kunnen de klanten nog genieten van speciale aanbiedingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie