Het bewuste pand aan de Zuiderzeestraatweg 136 in Oldebroek. Foto: Barry Wensink
Het bewuste pand aan de Zuiderzeestraatweg 136 in Oldebroek. Foto: Barry Wensink

Hoop op oplossing huisartsen voor 1 april

12 december 2023 om 14:48 Maatschappelijk

Uitgedaagd door de fractie van het CDA laat wethouder Ben Engberts de gecombineerde raadscommissies weten dat er een (tijdelijke) oplossing daagt voor het onderbrengen van de huisartsenpraktijken in het pand van Veldkamp Keukens aan de Zuiderzeestraatweg 136/136a.

Dick van der Veen

Maar navraag bij de huisartsen leert dat er met hen na de publicatie in Huis aan Huis geen contact is geweest en dat daar zelfs geen stip aan de horizon is te zien. “We zijn zeer benieuwd wat er uitkomt”, is een reactie met een lading van verzuchting. 

Engberts deelt overigens de zorg van de inwoners. Er vindt in januari vooroverleg plaats over genoemde locatie met als streven commitment voor 1 april. De suggestie van Henk Kemp (VVD) om een oplossing te zoeken in enkele vrijstaande noodwoningen wordt in de kring van de huisartsen als niet realistisch afgedaan. 

De datum van 1 april is ook nauw gelieerd aan een scherts en de artsen hopen dat het na 14 weken vooroverleg daar niet op uit draait. Bij dat overleg gaat het om het Zilveren Kruis en de Huisartsenorganisatie als gesprekspartners voor de gemeente.

Asielzoekers

In de commissievergadering gaat het ook over het AZC. Burgemeester Tanja Haseloop had daarover mondeling contact. “Ik kreeg de toezegging dat er binnenkort meer duidelijkheid zal komen van de kant van het COA, maar verwacht niet dat de volledige helderheid er nog dit jaar zal zijn.”

Wat betreft de huisvesting van statushouders loopt Oldebroek door allerlei omstandigheden ver achter. Hotelopvang is niet mogelijk. “Ik heb het gevoel dat de inspanningen die we doen niet onopgemerkt blijven, we werken ons zes slagen in de rondt maar er blijft een zeker risico in de zin van het voeren van de regie.” CVO wil weten of er iets voor ligt met tussen voorzieningen, noemt in dat verband ook de Bovendwarsweg 83, maar daar is volgens de burgemeester geen sprake van. “Dan had u dat al geweten.”

De fractie van ABO maakt zich zorgen over het feit dat steeds minder kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar niet over een zwemdiploma beschikken. Dat aantal steeg in vier jaar tijd van 6 naar 13 procent. Het gaat vooral om kinderen uit de laagste inkomensgroepen en kinderen uit gezinnen met een migratieachtergrond. Wethouder Vos geeft aan dat de gemeente via Goed Bezig als intermediair alle aandacht voor het probleem heeft. Er zijn contacten met de zwembadmanager en met de huisartsen. Vluchtelingenwerk heeft zich opgeworpen als intermediair. Volgens Vos heeft er geen kind van vluchtelingen een barrière om niet naar zwemles te gaan.

Verder is er een vraag van CVO over een ingezonden brief waarom de gemeente Oldebroek niet de Israëlische vlag heeft gehesen naar aanleiding van de gebeurtenissen op 7 oktober. Burgemeester Haseloop laat weten dat de gemeente onmiddellijk de vlag halfstok heeft gehangen en de gemeente net als de kerken er aandacht aan hebben geschonken. “We zijn bezig om de brief van de inwoner te beantwoorden en vinden het ongepast om er vooruitlopend daarop nu iets over te zeggen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie