Coördinator Jannet Lootens maakt graag kennis met iemand die haar wil helpen. Foto: Barry Wensink
Coördinator Jannet Lootens maakt graag kennis met iemand die haar wil helpen. Foto: Barry Wensink

ZorgSaam Oldebroek koppelt hulpvraag aan maatje om sociale isolatie te voorkomen: ‘Dringend behoefte aan een tweede coördinator’

2 februari 2024 om 08:00 Maatschappelijk

De aandacht voor elkaar vergroten door mensen met een hulpvraag te koppelen aan een maatje. Het is in een notendop de missie van Stichting ZorgSaam Oldebroek. Het gaat dan niet om zorgvragen, maar om sociale activiteiten. “Bijvoorbeeld één keer in de week een kopje koffie bij iemand thuis drinken, meegaan naar de dokter, samen een spelletje spelen of simpelweg een luisterend oor bieden. Het is een klein gebaar met een groot effect”, geeft coördinator Jannet Lootens aan.

Barry Wensink

Het zijn drukke tijden voor de inwoonster van ‘t Loo, want mede-coördinator én oprichter van de stichting Joke de Jong is na een periode van acht jaar gestopt met deze functie. Of we in het artikel willen vermelden dat er een opvolger wordt gezocht. “Het is erg dankbaar werk en ook gewoon leuk om te doen. Je bent een soort van regelneef/nicht.” Hierover straks meer.

Stichting ZorgSaam Oldebroek dus. Het is zo’n 7,5 jaar geleden opgericht. Toen was Lootens er nog niet bij betrokken. “Dat ontstond vier jaar geleden toen we vanuit Leusden in de gemeente Oldebroek kwamen wonen. Ik werd gevraagd of ik vrijwilligster wilde worden. Ben begonnen met wandelen met een ouder iemand en ik heb regelmatig op een vrouw met dementie gepast om zo de mantelzorger even te ontlasten.” 

Anderhalf jaar geleden stopte de toenmalige coördinator Tineke van Loon en vervolgens kwam Jannet Lootens in beeld. “Je moet makkelijk kunnen praten en met een computer om kunnen gaan.”

Een aantal mappen op tafel laat zien dat er ook een papieren administratie wordt bijgehouden. “We hebben een kleine veertig vrijwilligers en met een aantal heb ik nog niet persoonlijk kennisgemaakt. Dat wil ik nog wel gaan doen, want dat maakt het matchen met de hulpvrager eenvoudiger. Je hebt toch beter een beeld van mensen als je ze in hun thuissituatie spreekt.” 

Ze gaat verder: “Weet je, er is best een flink aantal mensen eenzaam. Daar kan zelfs sprake van zijn als je wél onder de mensen komt, maar toch een gevoel van eenzaamheid ervaart. Je hebt bijvoorbeeld niet echt iemand waar je je verhaal kwijt kunt. Mede door social media zijn er wel veel contacten, maar die zijn vaak oppervlakkig. Hoe fijn is het dan om regelmatig, bijvoorbeeld één middag in de week, een maatje over de vloer te hebben. Het kan ook praktisch zijn, bijvoorbeeld een vrijwilliger die boodschappen voor je doet, omdat je het zelf niet meer kunt. Het gros van de hulpvragers is op leeftijd.” De vrijwilligers zijn vaker wat jonger, hoewel de meesten ook (bijna) de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. “De jongste is in de dertig en we hebben ook enkele veertigers en vijftigers in ons bestand.” 

Voor de duidelijkheid: er wordt geen hulp geboden in de vorm van lichaam gebonden zorg en ook richt de stichting zich niet op huishoudelijke taken.

Jannet Lootens, ze werkte in het verleden bij de Buurtzorg en was pedicure, geeft aan dat er een klein overschot aan vrijwilligers is. Toch gaat de ‘zoektocht’ naar aanwas gewoon door. “Een paar mensen als reserve hebben is fijn, want dan heb je grotere kans om de juiste match te maken. Het is de bedoeling dat alle betrokkenen er energie van krijgen. Dus ook de vrijwilligers, want anders haken ze af.” 

We vragen hoe de hulpvragen bij de stichting terecht komen. “Soms melden mensen zich spontaan aan. Bijvoorbeeld mensen op leeftijd, waarvan de kinderen niet in de buurt wonen en die weinig kennissen hebben. Toch is dat soms lastig, want geef maar toe dat je eenzaam bent. Daar moet je soms een drempel voor over. Verder hebben we contacten met onder andere huisartsen, thuiszorgorganisaties, sociaal team gemeente Oldebroek en Philadelphia. Ook komt het voor dat we over en weer verwijzen naar andere organisaties, waaronder Stichting Present. Het gaat vaak om oudere mensen, maar er zijn ook jongeren die zich eenzaam voelen. Denk ook aan mantelzorgers. Door de situatie thuis hebben ze weinig sociale contacten buiten het gezin om. Ze worden opgeslokt door de thuissituatie.”

Om het werk van de stichting te bekostigen, zo krijgt de coördinator een vergoeding, zorgt Diaconaal Platform Gemeente Oldebroek (DPGO) voor financiële ondersteuning door het houden van collectes in tien kerken in de gemeente Oldebroek”, geeft Lootens aan. “Het werk als coördinator geeft mij veel voldoening. Gelukkig kan ik dialect praten en dat maakt de drempel soms lager. Er ontstaan vriendschappen voor het leven tussen hulpvragers en maatjes en dat is prachtig. Ik hoop dat we snel een tweede coördinator vinden.” ZorgSaam Oldebroek valt onder Platform Informele Ondersteuning (PIO), waarin vrijwilligersorganisaties binnen het Sociale Domein binnen de gemeente samenwerken. Info: coördinator@zorgsaamoldebroek.nl en 06-22284565 (ma-vr 9-12 uur).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie