Burgemeester Jan Nathan Rozendaal. Foto: gemeente Elburg
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal. Foto: gemeente Elburg

Bijzonder jaar begint voor burgemeester gemeente Elburg met slapeloze nacht

27 december 2022 om 14:15 Algemeen

Een bijzonder jaar 2022 begon voor burgemeester Jan Nathan Rozendaal al in de nacht van oud op nieuw om kwart over één. Met de boodschap dat er brand in de binnenstad was en ‘blijf maar uit je bed’. Een huis in de binnenstad brandde volledig af. Voor de bewoners reden zevenhonderd handtekeningen op te halen met als resultaat dat de jaarwisseling in de Vesting voor het eerst vuurwerk vrij is.

Wijnand Kooijmans

Als het gaat om 2023 geeft Rozendaal aan dat het een jaar wordt waarin veel beslissingen moeten worden genomen. De programma’s zijn bekend en dat maakt dat er keuzes moeten worden gemaakt. Onder meer of het huidige gemeentehuis moet worden verbouwd en gerenoveerd of dat de keuze valt op de bouw van een nieuw gemeentehuis.

Begin 2022 heerste de coronacrisis nog in de maanden januari en februari. “Geleidelijk aan kon er daarna weer meer en werd er genoten van de Botterdagen, de intocht van Sinterklaas en Winter in de Vesting. Eindelijk konden we weer mooie dingen doen.” Het crisisteam rond corona kon worden opgeheven. “Maar moesten we een week later weer bij elkaar roepen door de oorlog in de Oekraïne met als gevolg een vluchtelingenstroom. Ondanks alle ellende hebben we, met hulp van de samenleving, hen een goede opvang kunnen bieden. Nu verblijven er 250 Oekraïners en dat is voor een gemeente van de omvang van Elburg best veel. Dan kan en kon alleen door de betrokkenheid vanuit de samenleving.”

Daarnaast speelde de woningcrisis een rol en trad na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw college van burgemeester en wethouders aan. “Eigenlijk is er veel gebeurd in een jaar tijd. Na de zomer schoten de prijzen de lucht in en zijn grondstoffen bijna niet aan te slepen. En kregen we te maken met een inflatie van rond de zestien procent waardoor mensen en ondernemers in de problemen kwamen. Gelukkig heeft de overheid regelingen in het leven geroepen waardoor het nu weer wat beter gaat.”

Nathan Rozendaal prijst hoe organisaties als de speelgoedbank, de voedselbank en schuldhulpmaatjes in de bres zijn gesprongen om veel problemen op te lossen. “Het is een jaar geweest met veel duisternis, maar ook een jaar waarin mensen het licht hebben ontstoken. Er vonden heftige dingen plaats waarbij de kracht van de samenleving bleek. Dat biedt hoop en perspectief voor de toekomst. De gemeenschap kan veel aan.”

Elburgs eerste burger vindt het belangrijk dat er praktisch wordt gehandeld. Niet vanuit de letter maar vanuit de geest van de wet. Voor een burgemeester betekent alle hectiek wel dat er veel geschakeld moet worden. “Je wilt ook proeven hoe zaken worden ervaren in de samenleving.” Eén van die zaken was het protest van de boeren met omgekeerde vlaggen. “Ik heb begrip voor de boeren. Je zult als biologische boer maar een kaart zien waarop staat aangegeven dat 95 procent een stikstof moet reduceren. Dat betekent het einde van je bedrijf, ondanks dat je alles doet om de natuur te beschermen. Dat geeft onrust. Daarom ben ik de boeren ook wezen uitzwaaien voor hun vertrek naar de protestmanifestatie in Stroe.”

“’Je hebt echter ook te maken met veteranen. Die vinden de omgekeerde vlaggen verschrikkelijk. Die geven aan voor die vlag te hebben gestreden, collega’s hebben zien sneuvelen. Ook hen snap ik. Dat heeft ons doen besluiten de vlaggen al snel weer te laten verwijderen. Op eigen erf mag, maar niet op gemeentelijke eigendommen. Doe protest op een passende manier en strijk veteranen niet tegen de haren in. Het is belangrijk dat beide partijen naar elkaar luisteren en begrip hebben voor elkaar.”

Nathan Rozendaal is wel blij nu twee weken rust te hebben. “Ik probeer de schoolvakanties altijd vrij te houden. De overige tijd zit mijn werkweek altijd propvol. Die rust heb ik ook nodig. Om tijd te besteden aan familie, vrienden en kennissen. Wat dat betreft ben ik blij met de zondag omdat in de gemeente Elburg dan weinig te doen is.”

Wat de jaarwisseling betreft vindt Rozendaal het afwachten hoe de vuurwerkvrije zone wordt nageleefd. “Er zal altijd wel worden geschoten. Belangrijk is dat de inwoners van de Vesting dat zelf niet doen. Ik heb begrepen dat ze met een buurtwacht toezicht gaan houden. Ook zetten wij extra beveiligers in en camera’s.”

Voor de komende vier jaar is het geld geregeld. “Nu moeten we richting uitvoering”, zo zegt Nathan Rozendaal. “Het gaat om het maken van keuzes. We moeten werken aan een nieuwe omgevingsvisie voor de gemeente. Met meer woningen en bedrijventerreinen. Maar ook het Beleidsplan social domein evalueren en een nieuw plan voor de komende vier jaar ontwikkelen. Ik ben blij dat er een goede verstandhouding is in de raad. Niet te veel politiek gedoe maar wat echt nodig is.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie