De Havenkom wordt toegevoegd aan de vuurwerkvrije Vesting
De Havenkom wordt toegevoegd aan de vuurwerkvrije Vesting Wijnand Kooijmans

De Havenkom in Elburg wordt vuurwerkvrij

27 januari 2023 om 14:45 Politiek

De aanpak van de jaarwisseling heeft goed gewerkt. Waarbij de werkgroep jaarwisseling, de vuurwerkvrijezone in de Vesting en de uitvoerige communicatie er mede voor hebben gezorgd dat de jaarwisseling rustig en goed is verlopen. Die conclusie trekt burgemeester Jan Nathan Rozendaal in een brief aan de gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

Vanaf half november tot begin januari zijn maatregelen voorbereid om de vuurwerkoverlast in de Vesting te beperken en is de Vesting als vuurwerkvrijezone aangemerkt. Naast de reguliere en extra inzet van politie en gemeentelijke boa’s zijn particuliere beveiligers en surveillancediensten ingehuurd. Tevens is gebruik gemaakt van mobiel cameratoezicht en hebben de bewoners zelf een buurtpreventieteam opgericht.

De bewoners geven aan de jaarwisseling als erg rustig te hebben ervaren maar ook de tijd die daaraan vooraf ging. De ingehuurde beveiligers hebben diverse inwoners – en dan vooral jongeren – aangesproken op het afsteken van vuurwerk, met name ook op de grens van de vuurwerkvrijezone. Het ging vooral om de Havenkom die volgend jaar aan de vuurwerkvrije zone wordt toegevoegd, mede ter bescherming van de historische vloot die hier is gelegen.

De totale schade bedraagt 4.600 euro en is daarmee vrijwel gelijk aan de schade tijdens de jaarwisseling 2019-2020. In de tussenliggende jaren lag de schade rond de dertigduizend euro, vermoedelijk als gevolg van de beperkende maatregelen rond corona.

Het college wil bij de komende jaarwisseling ook in gesprek met vakantieparken binnen de gemeente Elburg. Dit omdat de gemeente informatie heeft ontvangen dat er één of meerdere parken zijn die ook vuurwerkvrijezones hanteren. Gekeken wordt of samen met hen de communicatie kan worden gevoerd rond deze zones.

In de brief gaat Rozendaal kort in op de brand aan de Diepesteeg op de Hoge Enk. Omdat de bewoners niet thuis waren en de brand bij het ontdekken door omwonenden als uitslaand was is, zo geeft de burgemeester aan, de oorzaak moeilijk meer te achterhalen. Al wordt niet uitgesloten dat deze kan zijn veroorzaakt door vuurwerk.

Aangegeven wordt dat voor de jaarwisseling op straat en enkele locaties illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Op de gemeentewerf is illegaal vuurwerk ingeleverd. Bij de kluisjescontrole in het voortgezet onderwijs is geen vuurwerk aangetroffen.

In de laatste dagen van 2022 zijn tussen de vier- en vijfhonderd banden ingeleverd. De toegestane stooklocaties in ’t Harde en Doornspijk zijn goed verlopen. Vooraf en op oudejaarsdag zijn de boa’s en politie bij verschillende locaties langs geweest en hebben zo veel mogelijk milieubelastend materiaal weggehaald. In opdracht van de politie heeft de brandweer twee overlast gevende stooklocaties geblust. Omdat overal hoofdzakelijk schoon hout werd verbrand zijn geen verbalen opgemaakt. Binnen de bebouwde kom is een aantal keren een einde gemaakt aan carbid schieten.

Het feest in Elburg is goed verlopen. Er zijn twee klachten over geluidsoverlast binnen gekomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie