De poort naar de synagoge aan de Jufferenstraat in Elburg.
De poort naar de synagoge aan de Jufferenstraat in Elburg. Johan Bakker

Een gloednieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast over museum Sjoel Elburg

1 mei 2024 om 17:00 Algemeen

In Elburg woonde rond 1700 een kleine Joodse gemeenschap. Deze gemeenschap groeide in de loop van de negentiende eeuw. Men kreeg toestemming om een sjoel, een synagoge, te bouwen die in 1855 voltooid was. Dit gebouw doet nu dienst als museum. René Arendsen gaat voor de nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast op bezoek bij Museum Sjoel Elburg. 

De Verhaal van Gelderland Podcast is terug met een gloednieuw seizoen. In deze podcast reis je met presentator René Arendsen door het verleden van de provincie. In elke aflevering bezoekt hij een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. In deze nieuwe aflevering gaat René op bezoek bij Museum Sjoel Elburg. 

De Joodse gemeenschap in Elburg
In een oude synagoge langs de Graaf Hendriksteeg vinden we Museum Sjoel Elburg. Dit museum vertelt over de Joodse geschiedenis van de vestingstad. Op een zeker moment in de negentiende eeuw was vijf procent van de bewoners van Elburg lid van de Joodse gemeenschap. In de nieuwste aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast spreekt René Arendsen met Jan Zwager, de voorzitter van Museum Sjoel Elburg, over deze geschiedenis. We bezoeken met hem de oude sjoel en de Joodse begraafplaats op de vestingwal. In deze aflevering neemt historicus Jonn van Zuthem ons mee langs belangrijke ontwikkelingen van andere religieuze stromingen in de negentiende eeuw in Gelderland.

Elke week een nieuw verhaal

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. Je komt niet alleen meer te weten over de Gelderse geschiedenis, je ontdekt ook waar je dit verleden in de provincie kunt beleven. Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het nieuwe seizoen vinden en beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast.  

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie