Het havengebied in Elburg.
Het havengebied in Elburg. Wijnand Kooijmans

Havengebied Elburg gaat veel mensen aan het hart

20 april 2024 om 18:00 Politiek

Het Elburgse college van b & w is er veel aan gelegen de goede relatie tussen alle betrokkenen in het gebied De Nieuwe Haven en de gemeente te behouden. 

Wijnand Kooijmans

Ingezet wordt op het zo dicht mogelijk bij elkaar houden van de partijen tijdens de verdere uitwerking van het plan. Maar ook hoe partijen zo optimaal mogelijk bij de verdere ontwikkelingen in het havengebied kunnen worden betrokken. Het havengebied gaat, zo is het college wel duidelijk, veel mensen aan het hart. Dat is ook gebleken uit de grote betrokkenheid van velen bij het bestemmingsplan De Nieuwe Haven. Tien jaar lang heeft de klankbordgroep Haven een belangrijke verbinding gevormd tussen alle betrokkenen in het gebied. Bedrijfsleven, horeca, inwoners, maatschappelijke partijen en gemeenten hebben, naar de mening van het college, in deze jaren in goed overleg vele mooie dingen kunnen realiseren vanuit de havenvisie van de gemeente. Dit goede overleg en de onderlinge verbinding wil het college behouden. Niet alleen voor de verdere uitwerking van het plan De Nieuwe Haven, maar ook voor de verdere ontwikkelingen in het gebied.

 “Alleen in gezamenlijkheid kunnen goede resultaten worden behaald, die een verbetering voor dit gebied zijn”, zo wordt gesteld door het college. Rond het plan De Nieuwe Haven is er wel ruis op de lijn gekomen tussen een deel van de betrokkenen en de gemeente. Vooral vertegenwoordigers van oudheidkundige verenigingen en de botterstichting hebben zich fel verzet tegen dit plan. Volgens hen betekent dit de teloorgang van het havengebied. Waar nodig gaat het college in gesprek met de individuele deelnemers van de klankbordgroep over De Nieuwe Haven en andere ontwikkelingen en eventuele zorgen over het gebied. En over de toekomstige betrokkenheid bij de ontwikkelingen die nog op stapel staan. “Alleen dan kunnen we gezamenlijk bekijken hoe we elkaar kunnen helpen bij de totstandkoming van de toekomstige ontwikkelingen”, aldus het college. 

Ook wordt in gesprek gegaan met de klankbordgroep Haven over de wijze van, de onderwerpen waarover en de momenten waarop zij betrokken willen worden. Bij de afzonderlijke projecten wordt door de raad in de fase van besluitvorming, in de vorm van een participatieverslag, aangegeven hoe de inwonerparticipatie heeft plaatsgevonden en wat de resultaten zijn. Dit past binnen de werkwijze waarop zowel college als raad inhoud wil geven aan de inspraak van de inwoners, kenmerk van de nieuwe Omgevingswet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie