Bennie Kalf (gemeente), Michiel Werner en Marten Muller (Groentje) bij een eenvoudige afkoppeling van een regenpijp.
Bennie Kalf (gemeente), Michiel Werner en Marten Muller (Groentje) bij een eenvoudige afkoppeling van een regenpijp. Alida Bosma

Groentje samen met de gemeente Oldebroek: ‘Begin nu met vergroenen, het kan op veel manieren’

2 maart 2024 om 06:00 Natuur en milieu

Milieu- en Natuurvereniging Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Lees vorige artikelen na in de digitale editie van de Veluwe Koerier of op www.groentje-wezep.nl 

Het vroege voorjaar is een goed moment om bezig te gaan met vergroenen. Onze omgeving groener maken is belangrijk om verschillende redenen. Meer groen is aangenaam, geeft verkoeling in periodes van hitte, is goed voor de biodiversiteit en zorgt voor infiltratie van regenwater. Je bereikt dit door bestrating weg te halen en planten in de grond te zetten. De gemeente Oldebroek subsidieert ‘tegels wippen’, maar ook bomen planten, de regenpijp afkoppelen of een regenton plaatsen. “Groentje steunt dit project van harte”, geeft Michiel Werner aan. “Door uit de tuin een aantal tegels te verwijderen geef je regenwater terug aan de natuur. Je zet er planten in en zult zien: het wordt een stuk mooier. Twee jaar geleden heb ik meegedaan aan deze actie. Ik heb nu een bloemenparadijs in de zomer.”

Bennie Kalf van de gemeente vult aan: “Wip nu tegels uit uw tuin. Binnenkort haalt de gemeente ze op met de tegeltaxi en geeft daar bovenop een subsidie van 4 euro per m². Verder is het uitstekend als u het regenwater van uw dak in de tuin laat lopen! De gemeente subsidieert dit afkoppelen. Mooi toch? Een andere subsidie van de gemeente is voor het planten van bomen. Het bedrag is 35 euro per boom.” 

In het gesprek van Michiel Werner en Marten Muller met Bennie Kalf komt ook het door Groentje opgestelde plan voor meer bomen in het openbaar gebied ter sprake. Marten Muller zegt: “De gemeente werkt momenteel veel locaties uit die wij voorstelden. Wij kijken uit naar de uitvoering daarvan. Groentje heeft zelf al de aanplant van meer dan 200 hoogstamfruitbomen gerealiseerd samen met inwoners.”

Al pratend komen we tot de conclusie dat de acties tegelwippen, vergroenen en bomen planten van de gemeente en Groentje uitstekend samen kunnen gaan. De tip van deze keer: zoek de subsidieregelingen van de gemeente op via de website www.regionaalenergieloket.nl. De gemeente publiceert binnenkort in deze krant wanneer de actie ‘tegeltaxi’ plaatsvindt. Begin vooral vast met tegels eruit halen, planten uitzoeken en subsidie aanvragen. “Wij gaan voor groen, groener, groenst! U ook?”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie