Marten en Gerda: "We hebben toch zeker geen drie ‘Aardes’ ?"
Marten en Gerda: "We hebben toch zeker geen drie ‘Aardes’ ?"

Milieu- en Natuurvereniging Groentje uit Wezep: ‘Hoe belast jij de aarde? Bereken je ecologische voetafdruk.’

30 december 2023 om 06:00 Natuur en milieu

Milieu- en Natuurvereniging Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Lees vorige artikelen na in de digitale editie van de Huis aan Huis / Veluwe Koerier of op www.groentje-wezep.nl

De ‘ecologische voetafdruk’ laat zien in welke mate de mensen de aarde en natuur belasten. Bereken je eigen voetafdruk eens. 

Met zijn allen gebruiken wij de aarde, de grondstoffen en de natuur. We zijn al met zo’n 8 miljard mensen! Hoeveel kan onze aarde eigenlijk bieden of verdragen? Grondstoffen kunnen opraken en natuur hebben we nodig om te kunnen leven. Er is een manier om ons beslag op de aarde uit te rekenen; van alle mensen, maar ook per land en per persoon. Dat noemen we de ecologische voetafdruk. Marten Muller geeft aan: “Je kunt die ook voor jezelf uitrekenen; enkele websites bieden daar een simpele test voor die je kunt invullen; bijvoorbeeld het Wereldnatuurfonds (WWF). De berekening geeft aan hoeveel oppervlakte nodig is voor jouw leefstijl: dat is jouw ‘voetafdruk op de aarde’. Want de productie en afvalverwerking van alle levensbehoeften kost ruimte.” 

Leef jij op grote of op kleine(re) voet? Je komt hier achter door in te vullen hoe je woont, hoe je omgaat met energie, wat je eet en welke manier van vervoer je gebruikt. Jouw resultaat wordt vergeleken met het gemiddelde van de Nederlanders en de wereldbevolking. Ook zie je waar je meer of minder duurzaam bezig bent en kun je bedenken wat je anders zou kunnen doen.

“Ik deed dit met mijn leerlingen op de middelbare school”, vertelt Gerda Welkamp. “Het gaf altijd interessante discussies. Er kwamen vragen op zoals: ‘Ik snap wel dat vliegen slecht is, maar mevrouw wat maakt het nou uit of je vlees eet…’ Dan gaat het gesprek verder over de hoeveelheid energie en water die nodig is en de uitstoot van broeikasgassen. Maar ook hoeveel de manier van vervoer scheelt. Als docent had ik de grootste ecologische voetafdruk, omdat ik 40 km met de auto naar mijn werk ging en de leerlingen met de fiets kwamen.”

Marten voegt toe: “Het is heel nuttig om de test in te vullen en dan te bekijken wat je kunt verbeteren. Want de berekening laat op wereldniveau zien dat wij eigenlijk meer dan één aarde nodig hebben. Daardoor gaat het slecht met onze ‘enige’ aarde. Nederlanders zijn grootverbruikers; als iedereen op de wereld zo veel zou gebruiken als wij dan hadden we zelfs drie aardes nodig!“

Doe de test op WWF en bekijk de tips om je voetafdruk te verkleinen: voetafdruktest.wwf.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie