Michiel Werner bij zijn zonnepanelen.
Michiel Werner bij zijn zonnepanelen. Alida Bosma

Michiel Werner van Groentje Wezep: ‘Klimaatmaatregelen, het kan niet anders’

3 februari 2024 om 14:15 Natuur en milieu

Milieu- en Natuurvereniging Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Lees vorige artikelen na in de digitale editie van de Huis aan Huis Elburg/Oldebroek of op www.groentje-wezep.nl 

Alle nieuwsmedia besteden tegenwoordig veel aandacht aan klimaatmaatregelen. De overheid trekt maar liefst 28 miljard euro uit voor 120 maatregelen. Dit pakket moet leiden tot een forse reductie van de CO2 uitstoot, het bekende broeikasgas. Wat betekent dit nu voor ons? Mogen we straks niet meer op vakantie met het vliegtuig, geen vlees meer eten, moeten we de auto laten staan en zo? Michiel Werner geeft aan: “Klimaatmaatregelen doorvoeren betekent niet dat we straks niks meer mogen. Belangrijk is dat we bewuster omgaan met de rijkdommen die de aarde ons geeft.”

Veel van wat we tegenwoordig doen zou best wat minder kunnen. Pak voor de kleine afstanden niet meer de auto, maar loop of fiets. De lichaamsbeweging is nog gezond ook! Vliegen is ook zo’n onderwerp. Dat doen we met elkaar veel te veel. Zakelijk kan dit prima verminderd worden door elkaar digitaal te ontmoeten. De coronacrisis heeft ons geleerd dat dit heel goed kan. Ook horen we vaker dat mensen toch maar niet kiezen voor die verre reis naar een exotisch oord, maar de vakantieplek dichter bij huis kiezen. Internationaal treinreizen komt meer in de belangstelling; al is er voor verbetering van de treinverbindingen nog wel werk aan de winkel. Klimaatmaatregelen houden ook in:  investeren in het openbaar vervoer zoals de trein en de bus.

Iedereen is bezig met het doorvoeren van klimaatmaatregelen. Zo werken de beheerders van ons elektriciteitsnetwerk aan het uitbreiden van bekabeling om woningen en bedrijven te voorzien van voldoende elektriciteit. Ook dit kost veel geld, maar, uiteindelijk worden wij er allemaal beter van. “Klimaatmaatregelen neem je om je kinderen en kleinkinderen een leefbare, gezonde en fijne omgeving na te laten. Het is dus op de lange termijn denken en nu doen.”
Ben je zelf nog niet toegekomen aan investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen of isolatiemaatregelen dan heeft Groentje de volgende tips. Ga voor subsidies naar www.rvo.nl en kijk naar ‘verduurzamen woning’. Kijk voor meer tips op www.milieucentraal.nl. Dichter bij huis hebben we www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl. Je kunt daar vragen naar een gratis adviseur voor energiemaatregelen of een coach voor tuinvergroening. Veel succes!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie