Gerda Welkamp helpt vogels de winter door.
Gerda Welkamp helpt vogels de winter door. Alida Bosma

De winter is begonnen; help de vogels

2 december 2023 om 15:00 Algemeen

Milieu- en Natuurvereniging Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Lees vorige artikelen na in de digitale editie van de Huis aan Huis / Veluwe Koerier of op www.groentje-wezep.nl

Vogels hebben het best lastig in de winter. Insecten zijn weggekropen, bessen raken op en zaden liggen soms verstopt onder de sneeuw. Vogels zoeken in principe zelf hun voedsel bij elkaar, maar bijvoeren is prima om ze de winter door te helpen. In een koude winternacht kan een kleine vogel wel 10 procent zijn lichaamsgewicht verliezen. Als het licht wordt, gaat een vogel gelijk op zoek naar voedsel. Als dit dan bij een voederplek te vinden is, zal hij er gelijk van gaan eten. “Het leuke is dat je dan kunt genieten van al die verschillende vogels”, vindt Gerda Welkamp. 

Voor verschillende soorten vogels is er verschillend voer nodig. Er zijn vruchteneters, zaadeters en insecteneters. Dus hoe meer variatie des te meer soorten vogels je helpt. Krenten of een opengesneden appel, zaden in een zaadsilo, zonnebloempitten in een vogelhuisje en pinda’s in een silo of aan een slinger. Op pinda’s of vogelpindakaas komen allerlei soorten mezen af en ook de specht lust dat graag. De merel is dol op de opengesneden appel of peer. Mussen eten graag zaden en zonnebloempitten. Ook kun je havermout of stukjes brood voeren. Niet veel brood, want dit is eigenlijk te zout.

Vogelvoer kan bederven. Zijn pinda’s zacht geworden of vetbollen zwart, haal het dan weg anders kunnen vogels ziek worden. Sommige vogels zijn erg schuw en scharrelen het liefst voedsel bij elkaar op de grond op een beschutte plek (onder een struik). De winterkoning en heggenmus doe je dus een plezier met voer op de grond, net als de merel en de vink. “Het nadeel daarvan is dat je ook muizen en ratten kunt aantrekken. Dus voer niet teveel. Tegen de avond moet het eigenlijk op zijn.” Water geven is ook belangrijk vooral als het vriest. Water is nodig om het verenkleed in goede conditie te houden en parasieten te verwijderen. Door te badderen wordt de isolerende werking van het verenkleed in stand gehouden. Voeg geen suiker of zout toe. Suiker maakt de veren plakkerig en vermindert de isolatiewaarde. Zout is erg ongezond voor vogels. Geniet van alle vogels in uw tuin en kijk eens hoeveel verschillende vogels er zijn. Bij de jaarlijkse tuinvogeltelling komt de huismus al jaren op plek 1 gevolgd door koolmees en pimpelmees. Doe je eind januari ook mee met tellen?

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie