Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Echtpaar Groothuis - Eibrink in ‘t Harde deelt zestig jaar lief en leed

9 mei 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Het echtpaar Groothuis - Eibrink in ’t Harde mocht de felicitaties in ontvangst nemen van wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg vanwege hun 60-jarig huwelijksfeest. Bruid Bertha woont al haar hele leven in ’t Harde, bruidegom Dries werd geboren in Oldebroek. Na hun huwelijk woonden ze twee jaar in bij de moeder van de bruid die weduwe was. Daarna verhuisden ze naar de Berkstraat waar ze inmiddels 58 jaar wonen. Dat viel destijds nog onder de gemeente Oldebroek die ook de verhuurder was van de woning. In het begin moest tien gulden euro per week worden betaald.

Wijnand Kooijmans

Tot tweemaal toe heeft Dries geprobeerd de woning te kopen. In eerste instantie van de gemeente Oldebroek voor tienduizend gulden. Het antwoord was dat hij te weinig verdiende. Toen de Berkstraat overging naar de gemeente Elburg was de prijs gestegen tot 25.000 gulden. Het antwoord was opnieuw nee. “Ik verdiende te weinig. Dat had alles te maken met het feit dat alleen naar je vaste inkomen werd gekeken. Ik verdiende vaak in een week meer aan overuren dan aan vast loon. Dat maakt dat we nog steeds huren.”

De bruidegom geeft aan eerst twaalf ambachten en dertien ongelukken te hebben meegemaakt. Voor hij vrachtwagenchauffeur werd bij het bedrijf Verheul in ’t Harde. “Ik was ook monteur, bij pech moest je jezelf maar zien te redden.”

Hilarisch noemt hij de vrijdagmiddag dat een band klapte. De wegenwacht stond dicht bij, maar scheurde weg. Had weinig zin in een zware band. Dries hing over het stuur van de auto toen hij werd aangesproken door twee agenten die met hun Porsche waren gestopt. “Ik heb het in de rug en de wegenwacht is weggereden”, zo gaf hij te kennen. “De agenten verwisselden het wiel. Op dat moment keerde de wegenwacht terug. Met de agenten werd afgesproken dat ze de wegenwacht de zware band op de wagen zouden laten tillen. “Dat deed hij ook, hij liep blauw aan.” Het had gemakkelijk gekund met een kraantje dat Dries bij zich had. De agenten gaven de wegenwachter aan dat hij bij de neus was genomen. “Ik zei tegen de agenten, maar ik heb jullie beet genomen, ik heb het helemaal niet in de rug.”

Hilarisch is ook zijn ontmoeting met Prins Bernhard al was hij zich daar op dat moment helemaal niet van bewust. Er was een wedstrijd ploegen in Flevoland waar hij, samen met andere chauffeurs, trekkers naar had vervoerd. Ze zaten in een tent tot er vier mannen binnen kwamen lopen. Drie gingen aan een ander tafeltje zitten, maar één man – met een Duits accent – kwam bij hun zitten. “Hij trakteerde ons de hele middag en rekende alles af. De volgende dag was hij er weer. Toen zei de overste tegen ons ‘Weten jullie dat je gisteren op kosten van Prins Bernard hebben zitten drinken.” Later zag ik hem in ‘t Harde. Hij keek mij aan en zei ik ken je ergens van. Ik vertelde hem waarvan. Hij zei: ‘dus jij bent die man die de hele middag op mijn kosten heeft zitten drinken.”

Het echtpaar heeft vijf kinderen, een dochter is op 47-jarige leeftijd overleden. Daarnaast elf kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. In ’t Harde hebben ze zich jaren ingezet voor de speeltuinvereniging door onder meer het organiseren van kindercarnaval, de avondwandelvierdaagse en het versieren van wagens voor de optocht op Koninginnedag.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie