De plannen voor de Koeweg mogen doorgang vinden.
De plannen voor de Koeweg mogen doorgang vinden. Wijnand Kooijmans

Komst extra camperplaatsen

9 mei 2024 om 18:00 Politiek

De raad van Elburg wordt voorgesteld in te stemmen met het bestemmingsplan 1a en 1b in ’t Harde. De bestemming die een autohandel mogelijk maakt wordt ingeruild voor wonen waardoor vier appartementen kunnen worden gebouwd op deze locatie. De bestaande bedrijfswoning wordt omgezet naar een reguliere woning. Op het perceel aan de achterzijde worden 21 camperplaatsen gerealiseerd met de benodigde voorzieningen.

Wijnand Kooijmans

Tegen het plan is één zienswijze ingediend. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor dit ongegrond te verklaren. De indiener van het bezwaarschrift geeft aan teleurgesteld te zijn in de gemeente. Zij hebben zelf een camping en een plan ingediend deze uit te mogen breiden. Ook hebben ze een architect ingeschakeld en tekeningen laten maken, maar vervolgens niets meer van de gemeente gehoord.
Het college geeft aan in december 2021 besloten te hebben medewerking te verlenen aan de uitbreiding van de camping. Dit via het actualisatieplan ‘Buitengebied 2021’ dat echter nooit in procedure is gebracht. Onder meer vanwege het uitstel van de omgevingswet. Met de huidige werkwijze van de gemeente Elburg kan onder de omgevingswet de wenselijkheid van de uitbreiding alsnog worden beoordeeld. Met de indiener van de zienswijze wordt contact opgenomen over de te volgen procedure.

De indiener wijst erop dat gesproken wordt van het beëindigen van een bedrijf, maar dat het bedrijf al jaren stil ligt. Het college voert aan dat hier nog steeds een autohandel mogelijk is en dat die mogelijkheid door de wijziging naar de bestemming wonen wordt weggenomen. Dit geldt ook wanneer een bedrijf al jaren stil ligt. Aan de Bovenweg is een aanvraag ingediend voor het aanleggen van een camping. Ook deze aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van de geldende wet- en regelgeving en of deze ontwikkeling daar kan plaatsvinden.

Ook is de indiener van de zienswijze het er niet mee eens dat zo dicht bij zijn camping een nieuwe camping wordt gevestigd. Hij heeft geen bezwaar tegen de appartementen, maar geeft aan het niet eerlijk te vinden dan naast hun camping camperplekken gerealiseerd worden, terwijl zij hierin zelf al jaren investeren en hun best doen.

Het college geeft aan dat de afstand tussen de Koeweg 1a en de camping van de indiener van de zienswijze hemelsbreed achthonderd meter bedraagt. Deze afstand is naar hun mening voldoende om op beide locaties deze functies uit te kunnen oefenen. Bovendien is de aanwezigheid van een camping in de omgeving geen reden een ander de mogelijkheid voor het aanbieden van een recreatief verblijf te ontzeggen.

Los daarvan biedt het in het geding zijnde bestemmingsplan de mogelijkheid camperplaatsen te realiseren, terwijl de camping van de indiener van de zienswijze de mogelijkheid biedt om ook te kamperen in tenten en/of caravans. In wezen is het aanbod daarmee verschillend. Voor de bezwaarde wordt gekeken wat mogelijk is voor zijn bedrijf.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie