Postcommandant Arie Bruijnes houdt de raadscommissie een waarschuwende vinger voor. (Foto Dick van der Veen).
Postcommandant Arie Bruijnes houdt de raadscommissie een waarschuwende vinger voor. (Foto Dick van der Veen).

Brandweer Elburg slaat groot alarm

16 november 2019 om 16:43 Algemeen

Dick van der Veen

Tankautospuit weg roept gevaar op

Postcommandant Arjan Bruijnes schut de raadscommissie Algemeen Bestuur wakker. Het inleveren van een tankautospuit kan gevolgen hebben bij een brand in de Elburgse binnenstad. Daar kan het vuur in korte tijd om zich heen slaan en is snel blussingswerk van levensbelang.

ELBURG – Een tankautospuit is in zo’n situatie te weinig, vindt hij. In een ongewilde uitruil met Nunspeet moet de bijstand met een tweede auto straks daar vandaan komen. Tijdverlies kan funest zijn. Datzelfde tijdverlies is voor het beslisveld aanleiding om Nunspeet de tweede tankautospuit te gunnen. ,,Het materieel wordt zo verdeeld dat een tweede voertuig altijd binnen de norm op locatie is”, zegt Heidi Otten, strategisch communicatieadviseur binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Bij Bruijnes, burgemeester Jan Nathan Rozendaal en de politiek bestaat daarover twijfel.
Een externe commissie kende Elburg een tweede tankautospuit toe; de directie VNOG stuurde dat bij. Het is allemaal het gevolg van een omvangrijke bezuinigingsoperatie waarbij onder meer 50 van de 200 voertuigen aan de kant komen te staan. Een brandbrief van de post Elburg dringt aan op vervolgonderzoek, waar de politiek achter staat. Die houdt de burgemeester ook voor dat hij bij zijn regionale functie primair het belang van de eigen gemeente moet dienen.

Bruijnes is niet te benijden. De vrijwilligers willen dat hij zich hard opstelt. ,,Het zijn allemaal gedreven mensen. Straks kunnen er slechts twaalf in plaats van 24 mensen mee bij een brand. De mannen vragen zich terecht af of ze daar een zware opleiding en intensieve oefening voor moeten doen. Ik heb er moeite mee dat de prioriteit van incidentbestrijding is losgelaten. Ik wil er niet met een gestrekt been ingaan, maar ook als ik dat open en eerlijk doe proef ik onrecht.’’ De verhouding met Nunspeet leidt er niet onder. ,,We hebben begrip voor hun noden. De tweede auto daar is nodig. Maar hier ook”, geeft hij aan. De komst van een auto voor natuurbranden in Elburg wordt niet als een gelijkwaardig alternatief gezien.
Dat post Elburg ook inspringt bij brand op het ASK-terrein is nog niet meegerekend. De raadsfracties willen vóór 12 december de beslissing valt een kans krijgen om te ageren, zeker ook met een motie. Dat de post van de 36 mensen er straks 10 via natuurlijk verloop moet inleveren tast de motivatie aan. Het gelijktijdig opwaarderen van de geneeskundige dienst evenzeer.

Heidi Otten zegt dat er geen wettelijke bepaling is om op alle 56 posten een tweede wagen te hebben. ,,Dat meer kazernes er toch twee hebben vloeit voort uit het feit dat het materieel historisch voorhanden is. Gebouwen en woningen zijn brandveiliger geworden. We hebben minder rubber en metaal nodig, investeren meer op vakbekwaamheid en aandacht voor preventie. Kunnen gerichter inzetten door versterkte informatievoorziening. Dat moet leiden tot een solide veiligheidsregio voor de lange termijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie