Afbeelding
NWVfoto

Aanvulling collectie Museum Elburg met ’Het Weduwenhof in Elburg’

5 februari 2024 om 09:36 Kunst

In aanwezigheid van burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg heeft Anne-Marie van Hout, directeur van Museum Elburg, afgelopen vrijdag een bijzonder schilderij in ontvangst genomen. Bijzonder, omdat Het Weduwenhof dat op het schilderij afgebeeld staat veel voor Elburg betekend heeft. 

Het Weduwenhofje is gesticht door Maria Harmens Courage (1683 - 1773), weldoener van de stad. Haar nalatenschap wordt beheerd door het Couragefonds. Het schilderij is aangekocht door Stichting Boedel Maria Harmens Courage en in langdurige bruikleen gegeven aan het museum. “Het bestuur van het weduwenhofje is blij dat dit mooie schilderij van ons hofje permanent tentoongesteld wordt in het museum. Daarmee wordt de rijke historie van Elburg, ook op het gebied van weldoeners, nog meer zichtbaar gemaakt,” geeft burgemeester Rozendaal aan.
Het ‘Weduwenhof in Elburg’ is in 1941 geschilderd door Max Nauta, die bekend werd om zijn landschappen en stadsgezichten. Het schilderij krijgt deze week een plek in de ‘Weldoenerszaal’ van het museum.


Anne-Marie van Hout en bestuurslid Bob Middelburg. Foto: NWVfoto

“Dit schilderij is een fantastische aanvulling op onze collectie”, geeft Anne-Marie van Hout aan. “Het is een impressionistisch, realistisch schilderij. Impressionistisch door het kleurgebruik, realistisch doordat de jaartallen boven de poort te lezen zijn. Ik vind het een prettig schilderij om naar te kijken. Leuk ook dat de afbeelding zo herkenbaar is: vanuit de Hondegatsteeg kijk je naar het Weduwenhofje. In de poort staat een vrouwtje in Veluwse klederdracht. Het schilderij is door Max Nauta in de oorlog geschilderd en in mijn interpretatie weerspiegelt de donkere lucht de oorlog en de regenboog hoop.” Ze vervolgt: “We werden benaderd door Galerie Nieuw Schoten uit Haarlem of we belangstelling hadden voor ‘Het Weduwenhof in Elburg’. Belangstelling hadden we zeker, maar helaas liet ons collectiebudget het niet toe om het schilderij te kopen. We zijn blij dat het via het Couragefonds toch in Elburg terecht is gekomen en in ons museum tentoongesteld mag worden. Het komt te hangen in de Weldoenerszaal. Het is mooi dat het werk van Maria Harmens Courage, naast dat van weldoeners Admiraal van Kinsbergen en Maria Catharina Feith, nu ook ‘vertaald’ wordt in een object.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie