Problemen rondom de wolf.
Problemen rondom de wolf. Shutterstock

Wolfwaarnemingen in gemeente Elburg leiden tot verlenging subsidiemaatregelen

27 december 2023 om 12:40 Algemeen

In de afgelopen weken zijn er diverse waarnemingen geweest van een wolf in de gemeente Elburg. Helaas heeft deze wolf naar alle waarschijnlijkheid meer dan 20 schapen gedood. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal betuigt zijn medeleven aan de getroffen schapenhouders: “Ik leef met u mee. Het is verschrikkelijk om te zien hoe uw dieren weerloos ten prooi zijn gevallen aan deze wolf. We begrijpen dat deze gebeurtenissen tot veel onrust leiden in onze samenleving. Onze veehouders maken zich zorgen, en we merken dat onze inwoners om maatregelen vragen.”

Rozendaal benadrukt het belang van de maatregelen die genomen worden en is dankbaar voor de onmiddellijke reactie van de provincie Gelderland. “Ik waardeer het dat de provincie direct een calamiteitenregeling heeft ingesteld, waardoor schapen- en geitenhouders noodhekken kunnen aanvragen. Het is geruststellend dat er concrete stappen worden genomen om de situatie onder controle te krijgen.”

Om schapen- en geitenhouders te ondersteunen bij het nemen van beschermende maatregelen, is de subsidieperiode verlengd tot 4 januari 2024. De gemeente adviseert alle betrokkenen om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het ‘s nachts naar binnen halen van dieren of het gebruik van flexinetten met stroom. Alle schade dient altijd gemeld te worden bij het digitale loket van BIJ12.nl.

De burgemeester roept op tot waakzaamheid in de komende periode: “We blijven alert en moedigen inwoners aan om verdachte situaties direct te melden bij de politie. Laat het handelen over aan de bevoegde autoriteiten. Tevens roepen wij iedereen op om waakzaam te zijn en eventuele waarnemingen of beelden van de wolf te delen met het meldpunt via meldpunt-wolf@elburg.nl.”

Meer informatie over subsidiemaatregelen en actueel nieuws over de wolf in de regio is beschikbaar op de website van de provincie Gelderland: https://www.gelderland.nl/nieuws/subsidie-weren-van-wolf-verlengd-in-elburg-en-oldebroek

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie