Aankomst in Oldebroek in 2023.
Aankomst in Oldebroek in 2023. Hanneke Bloemendaal

Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Wezep

19 april 2024 om 06:00 Activiteiten

Het bevrijdingsvuur wordt net als vorig jaar door loopgroep Wezep van atletiekvereniging de Gemzen in estafettevorm van Wageningen naar Wezep gebracht.

Hanneke Bloemendaal

“Dit jaar vieren we 79 jaar vrijheid”, vertelt Reint Scholten, één van de lopers. “Net als ieder jaar een bijzonder gegeven om aandacht aan te schenken. Wij doen dit door het bevrijdingsvuur op te halen in Wageningen. Dit vuur wordt traditiegetrouw ontstoken in de nacht van 4 op 5 mei op het 5 Meiplein in Wageningen voor het historische Hotel De Wereld.” Hotel De Wereld was op 5 mei 1945 het decor van de vredesonderhandelingen, waarmee er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Loopgroepen uit het hele land vertrekken deze nacht naar hun eigen gemeenten om het bevrijdingsvuur te verspreiden. 

Voorafgaande aan de estafetteloop is er op 4 mei een herdenkingsplechtigheid. Om 19.20 uur wordt er verzameld bij de Kruiskerk. Vanaf 19.30 uur is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument bij Dorpshuis de Brinkhof, waar om even voor achten de plechtigheid zal beginnen. Na afloop is er koffie en thee in het dorpshuis. Hierna vertrekt de loopgroep naar Heerde. “Dit jaar houden we een andere route aan: we lopen namelijk de route die door de lopers uit de gemeente Heerde is uitgezet. We vertrekken gezamenlijk naar Wageningen, na de plechtigheid daar, start om circa 00.45 uur de estafette naar onze eigen gemeenten. Na de doorkomst in Heerde, dat zal zo rond 7.15 uur zijn, lopen we naar Wezep. De totale afstand zal tussen de 72 en 80 kilometer zijn. Dat betekent ongeveer 7 tot 8 keer 2,5 kilometer per loopgroepje. De groep die loopt bestaat uit 16 atleten en 2 chauffeurs en 2 fietsers. De fietsers begeleiden de lopers gedurende de nacht. In totaal nemen er zo’n 20 mensen deel. aan de estafette.”
Hij vervolgt: “Dit jaar valt 5 mei op een zondag, daarom hebben we een bijzondere finish locatie, namelijk de Kruiskerk in Wezep. We bieden het vuur aan aan loco-burgermeester Liesbeth Vos. Zij zal de vuurschaal, die op het plein voor de kerk staat, ontsteken.”

De lopers worden op 5 mei rond 8.30 uur bij de Kruiskerk verwacht. Na een toespraak door Liesbeth Vos, krijgen zij een ontbijt in de ontvangstruimte van de kerk. Een en ander duurt tot 9.30 uur. “Om 10.00 uur steken we met een fakkel de Paaskaars in de kerk aan waarna er een kerkdienst volgt waarin ‘Gerechtigheid, vrijheid en bevrijding’ centraal staat. Een band begeleidt de liederen, die bij dit thema aansluiten. Voorganger is ds. Han Wilmink. Iedereen is welkom.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie