Archieffoto uit 2012. Fotograaf: Dick van de Graaf
Archieffoto uit 2012. Fotograaf: Dick van de Graaf Dick van de Graaf

Bevrijdingsvuurestafette 4 en 5 mei 2023

2 mei 2023 om 14:00 Algemeen

Wegens het succes van een aantal jaren geleden, gaat loopgroep Wezep, onderdeel van atletiekvereniging De Gemzen, opnieuw het bevrijdingsvuur uit Wageningen ophalen en naar de gemeente Oldebroek brengen. 

Er wordt dit jaar een nieuwe route gelopen door alle kernen van de gemeente Oldebroek. De finish is op het plein voor het gemeentehuis van Oldebroek. “Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid, “ vertelt Reint Scholten, één van de lopers. “In deze nacht ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het bevrijdingsvuur voor het historische Hotel de Wereld.” Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Op 5 mei 1945 zijn in Wageningen de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het bevrijdingsvuur te verspreiden naar de eigen gemeente of een bevrijdingsfestival. 

Een groep van 14 hardlopers, 2 fietssters en 2 chauffeurs uit de gemeente Oldebroek vertrekken na het herdenkingsmoment op 4 mei bij de Brinkhof in Wezep richting Wageningen. “Rond middernacht nemen wij het bevrijdingsvuur in ontvangst van onze burgemeester Tanja Haseloop, die ook voorzitter is van Wageningen 45. Dit vuur brengen we vervolgens naar de gemeente Oldebroek.”
Naar verwachting zal de eerste doorkomst rond 07.45 uur in Noordeinde zijn. Daarna zal de route naar Oosterwolde worden ingezet om daar rond 08.30 uur aan te komen. Vanuit Oosterwolde gaat de route naar Zuideinde, aankomst rond 08.50 uur waarna om circa 09.30 uur Hattemerbroek bereikt wordt. “Vanuit Hattemerbroek wordt de route vervolgd naar Wezep. We verwachten rond 09.45 uur bij het herdenkingsmoment aan te komen.” Het laatste deel van de route gaat via ’t Loo (10.00 uur) naar de finish op het plein voor het gemeentehuis van Oldebroek. De verwachte aankomst is daar om 10.30 uur. “In Oldebroek wordt het bevrijdingsvuur overgedragen aan loco- burgemeester Liesbeth Vos-van de Weg. Zij zal met de fakkel en het bevrijdingsvuur uit Wageningen de bevrijdingsvuurschaal voor de gemeente Oldebroek aansteken.”

Loopgroep de Gemzen loopt met fakkel door alle kernen van de
gemeente Oldebroek

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie