Ondernemer Diet Kuipers is blij dat er een petitie op Facebook geplaatst is om de Vesting vuurwerkvrij te maken.
Ondernemer Diet Kuipers is blij dat er een petitie op Facebook geplaatst is om de Vesting vuurwerkvrij te maken. Eigen foto

Petitie Vuurwerkvrije Vesting Elburg

16 maart 2022 om 11:41 Algemeen

ELBURG ,,Deze petitie is een prachtig initiatief. Ik hoop van harte dat, na ruim 50 keer soms meer en soms minder onveilige jaarwisselingen meegemaakt te hebben, dat er nu verandering in komt. Het is echt van levensbelang”

Aan het woord is ondernemer Diet Kuipers van kunstnijverheidsboetiek ’t Luifeltje in de Ellestraat. Zij roept op om de petitie op Facebook (‘Petitie Vuurwerkvrije Vesting Elburg’) te ondertekenen.,,Het laat me niet los, die fatale, alles vernietigende brand tijdens de jaarwisseling”, zegt de binnenstadbewoonster. ,,Maar ook eerdere jaarwisselingen en branden in de Vesting. Wat in de Beekstraat is gebeurd, daar loop ik al 50 jaar in grote zorg mee rond, het blijft zorgwekkend. Om een kostbaar monument, letterlijk en figuurlijk, in een mum van tijd op te zien gaan in een vlammenzee. Verdwenen met alles erop en erin. Onbeschrijflijk; nooit meer – weer; vuurwerkgeweld. 

,,Het zijn tegenwoordig bommen, het is niet in woorden uit te drukken, het leed, de pijn, het vele verdriet van zichtbaar levenswerk. Dierbare foto’s, het verhaal in herinneringen, om nog maar niet te spreken van de direct nodige voorwerpen. Zo’n gebeurtenis gun je niemand.” ,,Het onder ogen zien van dit probleem en de oplossing voor het afsteken van onveilig vuurwerk, had de brand kunnen voorkomen”, vervolgt Diet Kuipers. ,,Was het ontstaan door bijvoorbeeld natuurgeweld, dan kun je dat niet, maar door het afsteken van vuurwerk, dan wel. De bewustwording van hoe branden zijn ontstaan is niet zo’n grote stap en de stap naar het maken van andere keuzes ook niet, lijkt me. Veiligheid is actueler dan ooit, het is een basisvoorwaarde om goed te kunnen leven, te functioneren en om feest te vieren. Ook voor onze kwetsbaren in de samenleving.”

In 2019 vierde Kuipers het 50-jarig jubileum van ‘t Luifeltje. ,,We wilden dit feest graag vieren in en rondom de boetiek. Daarvoor moest ik - terecht - een vergunning aanvragen. Samen met de goedkeuring waren er veiligheidsvoorschriften meegestuurd. Daar houd je je aan, vanzelfsprekend. Dit gaf mij ook moed om aandacht te vragen voor ‘gelijkheid in veiligheid’, veiligheid is wederkerig. Ik was al heel lang voornemens om aandacht te vragen voor veiligheid betreffende vuurwerk tijdens de jaarwisseling. 

,,In november 2018 heb ik een schrijven aan het college van B en W van Elburg gestuurd. Hierin benoem ik kwetsbaarheid en vuurwerk in de cultuurhistorische binnenstad, vooral voor ouderen, op zich zelf staanden en jonge gezinnen, maar ook mijn eigen ervaringen met onveilig vuurwerk. Op dit schrijven aan het college is telefonisch gereageerd in woorden van betrokkenheid en goede wil, maar verder is het niet gekomen, er is geen actie op ondernomen. Helaas, helaas!”

,,Het gaat me behalve om onze mooie historische binnenstad, ook vooral om onze kwetsbare medemens”, legt Diet Kuipers uit. ,,Hoe kunnen ouderen, kinderen, dieren, blij zijn met onveilig vuurwerk? Mensen die ziek zijn en ouderen die nu, gezien de participatiewetgeving, langer op zichzelf wonen en het niet op kunnen brengen om te handelen wanneer vuurwerk naar binnen komt. Vijftig jaar lang mocht ik meelopen in de intensieve zorg voor mijn, onze begaafde, dierbare broer. In de laatste jaren van zijn leven, in chronisch ziek zijn; schizofrenie en Parkinson, kon hij niet meer op zichzelf wonen, maar logeerde hij vaak bij zijn zus in ‘t Luifeltje, met name tijdens de feestdagen. Met kerst en de jaarwisseling, dat was veiligheid, geborgenheid en gezelligheid. Hij genoot er zo van, het samenzijn. Maar op Oudejaarsavond werd het anders wanneer vuurwerk werd afgestoken en dat geldt voor zo veel mensen; het geluid, zoveel vuur, zo dichtbij. Gaandeweg wordt het bedreiging en ontstaat er grote angst. Als je kwetsbaar bent, kun je je er niet tegen verweren. Op die momenten hoop je alleen maar op stromende regen, dat is dan een grote zegen. Zo mag het toch niet zijn?! Op afstand hebben wel genoten van vuurwerk en er is ook ruimte voor op open veld rond Elburg. Als we het organiseren met dezelfde voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld ‘Winter in de Vesting’, dan heeft het wederzijds kwaliteit, daar gaan we toch voor?”

Ook bij mevrouw Kuipers is vuurwerk door de ramen naar binnen gekomen. ,,Tijdens de jaarwisseling van 2017-2018 was er rond middernacht een enorme knal, oorverdovend lawaai en veel vuur. Door één van mijn ramen was vuurwerk in woonkamer terecht gekomen. Het heeft gelukkig geen vlam gevat, maar wat moet je doen op zo’n tijdstip. Kou en regen kwamen naar binnen, maar er was niemand bereikbaar en beschikbaar voor herstel. Tot dagen erna bleef dit lastig, het was ook nog eens vakantie. Jaarwisseling is feest, vuurwerk is mooi, maar niet op deze manier. Dit kan echt niet langer.”

,,Uit de grond van mijn hart hoop ik dat nu, na de brand van afgelopen jaarwisseling, andere branden en de petitie die al meer dan 700 keer ondertekend is, de verantwoordelijken nu wel actie ondernemen. Burgemeester en wethouders, bestuurders, verantwoordelijken roep ik op om nu eindelijk voor veiligheid en rust te zorgen. Niet alleen hier in de Vesting, maar ook in andere wijken, overal natuurlijk. Vuurwerk op een veilige plek ligt toch binnen handbereik? Met alle bekwaamheden en creativiteit en ieder die een eigen verantwoordelijkheid heeft, moet het mogelijk zijn om er een veilig feest van te maken. Siervuurwerk waar we met elkaar op afstand van kunnen genieten. Het zal een enorme opluchting zijn voor velen; ouderen, kinderen, kwetsbaren, aan bed gebonden zieken. Zij kunnen niet handelen in onveiligheid en zij horen hier ook, en als eerste bij in kwaliteit van leven, ook tijdens de jaarwisseling. Ik zie uit naar een plan van aanpak en vele anderen met mij.”  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie