Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing: “ Ik vier de jaarwisseling in gezinsverband.''
Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing: “ Ik vier de jaarwisseling in gezinsverband.'' Foto: Herman van der Wal

‘Carbid? We hebben in Oldebroek heldere regels’

1 december 2020 om 09:11 Algemeen

Oldebroek behoort tot de gemeenten waar de traditie van vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling een hoog gehalte heeft. Dat geldt zeker ook voor het carbidschieten. Daar waar een aantal gemeenten daar een streep door heeft gezet wacht Oldebroek af wat het kabinet gaat bepalen.

OLDEBROEK – Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing draagt de ervaring die ze op deed in het Groninger Westerkwartier met zich mee, waar ook het carbidschieten een wezenlijk onderdeel vormt van de oudejaarsviering. “Het kan in verband met corona nu niet meer zoals we dat daar in Groningen en hier op de Veluwe met elkaar gewend waren. We hebben in Oldebroek heldere spelregels, die onder meer bepalen dat niet meer dan vier personen bij elkaar mogen komen en dat alleen tussen 10.00 uur op 31 december en 02.00 uur op 1 januari het afschieten mag plaatsvinden. En niet binnen de bebouwde kom.”

Niemand weet wat het kabinet in de loop van december nog gaat bepalen…

Koffiedik kijken

“Precies. Er vinden waarschijnlijk nog twee tot drie persconferenties plaats. Wanneer het zo zou zijn dat er straks tien mensen bij elkaar mogen komen dan nemen we dat uiteraard over. Het is daarbij wel de vraag of we een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) willen maken als we daarmee beter de jaarwisseling door kunnen komen. Kort en goed: we verkeren als gemeente op dit moment in het ongewisse. Kwestie van koffiedik kijken.”

Het perspectief dat na de herfstvakantie gloorde is inmiddels weer bijgesteld…

“Dat is zeker zo. We moeten er ernstig rekening mee houden dat de situatie over twee, drie weken niet beter zal zijn en er dus geen versoepeling zal optreden. De besmettingscijfers schommelen en laten niet de gewenste afdaling zien. Er komt wat bij: het lijden van mensen die een noodzakelijke operatie uitgesteld zien worden. Ik bedoel maar: het is niet alleen zaak van het op 2 januari nog met tien vingers kunnen tellen, maar ook dat aan het begin van het nieuwe jaar geen derde golf wordt ingeluid. Daar hebben we als samenleving de verantwoordelijkheid voor te dragen.”

Oldebroek behoort tot het epicentrum van het carbidschieten…

“Verkopers doen goede zaken, voorraden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mensen in deze regio weten hoe ze met het afschieten om moeten gaan. Wanneer je daar fouten mee maakt kunnen de gevolgen net zo ernstig zijn als bij het lanceren van vuurwerk. Het is niet overdreven om daar het etiket ‘levensgevaarlijk’ op te plakken. Geen gezicht voor een bus of blik, de juiste hoeveelheid carbid en water enzovoort. Wanneer je daar geen flauwe notie van hebt is het de vraag of je daar aan moet beginnen.”

Het is denkbaar dat vooral vanuit het westen van het land jongeren naar de Veluwe komen om hier zonder verstand van zaken te gaan carbidschieten….

“We gaan met de zes gemeenten in de politieregio afspraken maken hoe we het precies gaan doen. Het trekken van één lijn is van belang. Het kan best zo zijn dat we als regio er wat strengere regels naast gaan leggen. Inwoners moeten weten waar ze aan toe zijn.“

Verstand gebruiken

Er is regelmatig overleg met de politie?

‘’De zorg die daar bestaat is onze zorg. We hebben geen leger aan politiemensen tot onze beschikking. Wanneer het zo zou zijn dat er in de samenleving massale minachting is voor wat de regels ons voorschrijven dan koersen we af op een groot probleem. Het is zaak dat iedereen de eigen verantwoordelijkheid neemt. We zouden allemaal graag willen dat we weer op een terrasje aan kunnen schuiven en elkaar kunnen bezoeken. Door nu het verstand te gebruiken kunnen we hopelijk in het voorjaar weer toe naar datgene wat we als normaal bestempelen.”

Paraat

Respect voor zorg- en hulpverleners…

“Ja, voor hulpverleners als brandweer, politie, ambulancepersoneel en boa’s. Ik vier de jaarwisseling in gezinsverband, maar ben natuurlijk paraat. Dat vind ik een voorrecht om te mogen doen, maar zal politie en brandweer niet voor de voeten lopen. Het zou mooi zijn als we op 2 januari constateren dat we de dreiging serieus hebben genomen in de hoop dat 2021 een heel ander jaar gaat worden.”

Dick van der Veen

‘Geen leger aan politie voor handhaving bij jaarwisseling’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie