De koeien maken op termijn plaats voor woningen.
De koeien maken op termijn plaats voor woningen. Wijnand Kooijmans

Drie locaties voor woningbouw in gemeente Elburg

19 april 2024 om 16:45 Algemeen

Drie woningbouwlocaties, in elke kern van de gemeente Elburg één, moeten de bouw van bijna negenhonderd extra woningen mogelijk maken. De planning is dat met de bouw over vier tot vijf jaar kan worden begonnen. Vermoedelijk moet nog wel een oplossing worden gevonden voor de aansluiting op het energienetwerk gezien de bestaande congestie.

Wijnand Kooijmans

“Het is nu tijd met de plannen te beginnen. Wanneer we wachten tot het probleem van de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk is opgelost, kunnen we pas in 2035 met bouwen beginnen. De woningnood is hoog en de raad wil dat we versnellen.”

Op de drie gebieden is de Wet voorkeursrecht gemeenten gevestigd. Dat betekent dat de eigenaren van de gronden bij verkoop deze als eerste aan de gemeente moeten aanbieden. Het gaat in totaal om zo’n zestig eigenaren.

Die hebben een brief ontvangen van de gemeente. Waar mogelijk is deze persoonlijk overhandigd met tekst en uitleg erbij. De eigenaren kunnen beroep tegen het voorkeursrecht aantekenen. Die zienswijzen worden dan meegenomen door de raad bij een raadsbesluit het voorkeursrecht te bevestigen. 

In Elburg gaat het om gronden die liggen tussen de Gerichtenweg, de Stoopschaerweg en de Zuiderzeestraatweg Oost. Middenin het zoekgebied komt het landgoed Old Putten te liggen. Het tweede deel van het zoekgebied ligt tussen het gemeentehuis en dit landgoed. 

Voor de eigenaren van de gronden in Doornspijk komt het voorkeursrecht niet als een verrassing. Dat was al op hun grond gelegd vanwege de plannen voor de komst van een nieuwe multifunctionele accommodatie ter vervanging van het huidige dorpshuis De Deel. Ook komt hier de nieuwe locatie van de school De Regenboog. In ‘t Harde wordt een tipje van de ijsbaan meegenomen in het zoekgebied dat zich verder uitstrekt in de richting van de Bovenweg. Deze locatie is nog even spannend omdat deze dicht bij Natura 2000 gebied is gelegen. Met de provincie Gelderland wordt overleg gevoerd. Met de wet voorkeursrecht wil de gemeente voorkomen dat speculanten hun slag slaan. “Wij willen dat voorkomen omdat we alleen zo ook sociale woningbouw in zowel de huur- als de koopsector kunnen realiseren. Meer woningbouw is ook van belang voor de doorstroming.”
Tegen de landelijke tendens is er in de gemeente Elburg geen sprake van een daling van het aantal gezinnen dat een woning zoekt. Daarnaast wordt men geconfronteerd met steeds meer mensen uit andere delen van het land die een woning willen binnen de gemeentegrenzen van Elburg. Over zaken als de ontsluiting van de drie gebieden moeten in een later stadium nog definitieve besluiten worden genomen. Met de locatie in ‘t Harde verliest ook burgemeester Jan Nathan Rozendaal zijn vrije uitzicht. “Ik wist zeven jaar geleden al dat dit eenmaal zou gebeuren. Deze zoeklocatie was al langer in zicht. Het belang van de woningbouw prevaleert.”

Over de plannen wordt de inwoners nog ruim de gelegenheid gegeven mee te praten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie