Braakliggende grond maakt plaats voor woningbouw.
Braakliggende grond maakt plaats voor woningbouw. Wijnand Kooijmans

Woningbouw op locatie Vossenakker Noord in Elburg

8 maart 2024 om 14:45 Politiek

In de nieuwe woningbouwlocatie Vossenakker Noord wil de gemeente Elburg tussen de zestig en negentig woningen ontwikkelen. Ook wordt onderzocht of een plek voor de komst van een maatschappelijke voorziening is gewenst. Dat kan bijvoorbeeld een school, maar ook een huisartsenpost zijn.

Wijnand Kooijmans

Het aantal woningen is aangepast aan het nieuwe woningbouwprogramma. In eerste instantie was het de opzet dertig half- en vrijstaande woningen te bouwen. Wethouder Lyda Sneevliet: “Met de aanpassing in het voorstel dat naar de raad gaat spelen we in op de huidige woningmarkt en behoefte. Het aantal wordt niet alleen uitgebreid, het worden ook grotendeels sociale en betaalbare woningen. Hier is op dit moment ook de meeste vraag naar.”

De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met het gewijzigde woningbouwprogramma. Om de plannen voor te bereiden wordt een krediet van 325.000 euro beschikbaar gesteld. Ook hierover moet de raad een besluit nemen.

Het moederbestemmingsplan voor het gebied is al in 2014 vastgesteld. Daarmee is de planologische basis gelegd voor de woningbouw. Voordeel is dat veel gronden al in eigendom zijn van de gemeente. De komende tijd wordt getracht ook de resterende gronden in eigendom te verwerven.

Waar in 2019 nog werd besloten de woningbouw te temporiseren om nieuwe kaders voor de woningbouw vast te stellen wordt nu aangegeven dat het, mede gezien de grote woningbehoefte, het tijd is de woningbouw voortvarend op te pakken. Op een deel van de gronden is ook de Wet voorkeursrecht gemeente gevestigd. Dat betekent dat eigenaren bij verkoop deze als eerste moeten aanbieden aan de gemeente.
Met de afronding van de nieuwbouwwijken Vossenakker Zuid en de Dijkjes en de voortgang in de ontwikkeling van Horstkamp wordt de Vossenakker Noord gezien als de volgende uitbreidingslocatie. Hiermee moet de stedenbouwkundige structuur langs de Oostelijke Rondweg worden afgerond.

Op basis van een eerste studie is berekend dat de bouw van tussen de zestig en negentig woningen in het gebied haalbaar moet zijn. Het uiteindelijke aantal wordt mede bepaald naar aanleiding van de keuze voor hoogbouw, de verdeling van categorieën en de beantwoording van de vraag of een maatschappelijke voorziening is gewenst.

Over de aankoop van een deel van de nog benodigde gronden is de gemeente in overleg met de betrokken curator. Ook een particuliere eigenaar wordt benaderd met een voorstel zijn gronden aan te kopen. Mochten de onderhandelingen niet leiden tot de gewenste aankoop van de gronden kan eventueel worden overgegaan tot het opstarten van een onteigeningsprocedure. Om eventuele risico’s te vermijden – zoals bijvoorbeeld vertraging – wordt in het verdere proces al rekening gehouden met een mogelijke ontwikkeling in twee fasen.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven veel waarde te hechten aan een goed participatieproces. Onder meer komt er een website, een nieuwsbrief en bijeenkomsten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie