De voormalige kruidenierswinkel en pizzeria verdwijnt voor woningbouw. Foto: Wijnand Kooijmans
De voormalige kruidenierswinkel en pizzeria verdwijnt voor woningbouw. Foto: Wijnand Kooijmans

Woningbouw in Elburg op plek afhaalpunt pizza’s

2 maart 2024 om 13:57 Wonen

De gemeenteraad van Elburg is bereid een concept verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van vijf woningen op de hoek van de Nunspeterweg en de Molenstraat in Elburg. Hier was in het verleden een kruidenierszaak gevestigd en later een afhaalpunt voor pizza’s.

Wijnand Kooijmans

Indien geen bezwaren worden ingediend wordt de vergunning meteen definitief verleend. Alleen bij het indienen van zienswijzen wordt de raad in een later stadium gevraagd de benodigde verklaring definitief af te geven. Door de sloop van de bestaande en verouderde bebouwing én het bouwen van een nieuw appartementencomplex met parkeerplaatsen op eigen terrein, krijgt de locatie een ruimtelijke positieve impuls. Het bouwen van de woningen past binnen de woonvisie van de gemeente. Het gaat om vijf appartementen in het sociale- en middel dure huursegment. De woningen op de grond worden levensloopbestendig gerealiseerd.


Rick van Velthuysen (LEV) moet wel even ademhalen. Hij vindt het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen een manco in het beleid. “Hoeveel van deze verklaringen moeten wij nog afgeven, wat ligt er nog op de loer”, zo was zijn verzuchting. Hij vraagt zich af hoe dichtgetimmerd het plan is of dat kan worden besloten toch de huidige bestemming in te vullen door hier bijvoorbeeld een horecazaak te starten.

Dat laatste is niet uitgesloten, zo geeft wethouder Lyda Sneevliet aan. Zij heeft niet de verwachting dat dit gaat gebeuren gezien de lange termijn en de inspanningen die de initiatiefnemer heeft moeten doen. In 2021 is al gestart met het participatieproces en nu ligt in 2024 pas het verzoek voor aan de raad de benodigde verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Door de buurtbewoners is aangegeven dat zij geen bezwaren hebben tegen het plan. Het is wel de vraag of de woningen kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Wethouder Sneevliet heeft de indruk dat dit wel ten koste gaat van het aantal woningen dat de gemeente kan aansluiten en dat vindt ze geen goede ontwikkeling.


Voor de woningen wordt gelijk een hogere geluidswaarde voorgesteld. Dit gezien de ligging aan een drukke weg. Gert Jan van der Heide (VVD) heeft de indruk dat veel geluidsoverlast wordt veroorzaakt door een busdrempel die hier is aangebracht. Met de gemeente zou overleg worden gevoerd hiervoor een oplossing te vinden. Sneevliet zal dit onder de aandacht brengen van de afdeling verkeer. Zij verwacht dat de geluidsoverlast niet groot zal zijn voor de nieuw te bouwen woningen, omdat deze goed worden geïsoleerd. Overlast geldt volgens haar meer voor oudere hier staande woningen. Voor de nieuwe woningen is sprake van een goed leef- en woonklimaat.


Vanuit de raad is het wel de vraag of de procedure niet sneller kan. Dat is wel mogelijk, zo geeft de wethouder aan. Maar wanneer een kleine wijziging in het plan wordt aangebracht moet de procedure opnieuw. Dat maakt dat vertragingen veelal voor rekening komen van de aanvrager zelf. Ze geeft het advies zo snel mogelijk te beginnen met het participatieproces en een zo compleet mogelijk plan in te dienen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie