De theekoepel behoudt prominente plek. Foto: Wijnand Kooijmans
De theekoepel behoudt prominente plek. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

Plan voor gebied Molenkamp in Elburg

27 januari 2024 om 18:00 Algemeen Tips van de redactie

Initiatiefnemers hebben een plan ingediend bij de gemeente Elburg voor de ontwikkeling van het gebied Molenkamp. Dat valt onder het beschermd stadsgezicht. In het plan is rekening gehouden met de wens van de gemeente een nieuwe verbindingsroute te maken tussen de Vesting en de Hoge Enk over het korfbalveld heen. Met als gevolg een herinrichting van de omgeving van de korfbalaccommodatie.

Wijnand Kooijmans

Landschappelijk gezien wordt aangesloten op het kleinschalige, meer besloten kampenlandschap met korte zichtrelaties met de Vesting. Er wordt in het plan afscheid genomen van ‘openheid’ als doel op zich. Het gebied wordt zo veel mogelijk openbaar toegankelijk gemaakt.

De aanleg van het vijfde veld van de voetbalvereniging ESC wordt niet expliciet als onderdeel van de visie meegenomen, maar als een separate ontwikkeling. Het ‘voetbalpaadje’ wordt verlengd ten behoeve van de verkeersveiligheid en het creëren van effectiever ruimtegebruik door ESC. De Molenkamplaan wordt ingericht als fietsstraat met de auto te gast.

Het plan heeft de naam ‘Molenkamphof’ meegekregen. In het plan is de karakteristieke theekoepel als belangrijk onderdeel meegenomen. Er is ruimte voor een kleinschalige woonvorm met 16 gelijkvloerse hofwoningen voor senioren. Het gaat om tweekamer gelijkvloerse woningen met een oppervlakte van ongeveer 70 vierkante meter. Met een gemeenschappelijk ontmoetingsruimte van ongeveer 50 vierkante meter.

De gezamenlijke kavelgrootte bedraagt zo’n 4.000 vierkante meter met 1.280 vierkante meter aan bebouwing. Het moet gaan om een plek waar bewoners samen leven, voor elkaar zorgen en gemakkelijk contact met elkaar hebben. 

Met de woningen kan de doorstroom van ouderen van grote naar kleine woningen worden bevorderd. Het gebied wordt ontsloten via de nieuw aan te leggen Molenkamplaan naar de Molenweg. Het plan voorziet verder in een gemeenschappelijke pluktuin met zitjes. Van de korfbalvereniging worden in het plan de bestaande kantine en kleedkamers vervangen en gebouwd op een nieuwe locatie. De kantine moet meervoudig gebruikt kunnen worden. Op termijn moeten de bestaande korfbalvelden worden ‘gedraaid’ op het bestaande terrein. Het bestaande beachkorfbalveld wordt vervangen voor een regulier jeugdveld en er komt een nieuwe entree en fietsenstalling.

De indieners van het plan geven aan dat de doorstroming van de huizenmarkt volledig vastzit. Hiervoor komen er in hun visie onvoldoende starterswoningen vrij voor de jeugd. Verder wijzen ze op de grote vraag naar seniorenwoningen. Het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt zien ze als een hot item. Dit vraagt naar hun mening om het realiseren van betaalbare huurwoningen voor ouderen waardoor bestaande woningen vrijkomen voor gezinnen en starters. Het initiatief voor het plan ligt bij de tuineigenaren van het Historisch Tuinencomplex, de familie Balk en Jansen Vastgoed.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie