Op de zandverstuiving dwalen honden niet meer los rond. Foto: Wijnand Kooijmans
Op de zandverstuiving dwalen honden niet meer los rond. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

Boosheid rond aanlijngebod De Haere

23 maart 2024 om 14:30 Politiek

Algemeen Belang en LEV zijn ontevreden over de afsluiting van De Haere als losloopgebied voor honden. Waar Lennert Oosterloo van de eerste partij hier al schriftelijke vragen over had gesteld sneed Rick van Velthuysen van LEV de kwestie aan tijdens de raadsvergadering.

Wijnand Kooijmans

Kritiek is dat mensen ineens werden geconfronteerd met de maatregel dat de zandverstuiving en omgeving taboe zijn voor loslopende honden. Dat heeft geleid tot grote onrust onder vooral hondenbezitters. Er is een handtekeningenactie gestart die het nodige resultaat heeft opgeleverd. Wethouder Bertus Jeensma gaf aan in ieder geval met de initiatiefnemer in gesprek te gaan of die mogelijkheden ziet voor een alternatief.

Het rondje met het hondje is verleden tijd, zo somberde Van Velthuysen. Hij geeft aan dat Elburg nu eenmaal is omgeven door prachtige natuurgebieden. Waarbij voor veel mensen de verbazing groot was toen ze moesten constateren dat er ineens beperkingen aan het gebruik waren opgelegd, omdat de natuur onder druk zou staan. Hij vindt dat dit echter onvoldoende is aangetoond,

Ook vraagt hij zich af waarom de maatregel het gehele gebied betreft en niet bijvoorbeeld een deel wel open blijft om honden los te kunnen laten lopen. Voor hem is het de vraag of naar alternatieven is gekeken. De Haere moet wat Van Veldhuysen betreft een openbaar toegankelijk gebied blijven waar iedereen welkom is te recreëren, ook gezinnen met een huisdier.

Wethouden Jeensma geeft aan dat de recreatiezonering, waar het besluit onderdeel vanuit maakt, een zaak is van de provincie Gelderland en de terreinbeheerders. Al heeft de gemeente wel mogen meepraten. De plannen zijn in een vroeg stadium met de raad gedeeld. Er is gekeken naar vijf tot zes mogelijke alternatieven als losloopgebied. Maar geen één bleek geschikt.

Gekeken is of voor een verbetering van de parkeerplek bij de Haere nog een pad kan worden aangelegd tussen de begraafplaats en de zandverstuiving. Dat er onrust is ontstaan is hem bekend.

Van Velthuysen heeft het idee dat plannen altijd gefaseerd worden ingevoerd, zeker als hiertegen verzet bestaat. Hij vindt dat te veel wordt gestreefd naar wensnatuur. Hij voorziet al als volgende maatregel dat een mountainbiker straks alleen nog over een fietspad mag rijden en meer van deze onzalige ideeën.

Ook Lennert Oosterloo beseft dat het verbod honden los te laten lopen mensen bezig houdt. Hij vindt het alternatief dat is geboden, waarbij alleen honden aan de lijn moeten in het broedseizoen, nog niet zo slechts. Maar volgens wethouder Jeensma vindt de verstoring, volgens de provincie Gelderland, door honden gedurende het gehele jaar plaats.

Algemeen Belang heeft in de schriftelijke vragen onder meer kritiek op de participatie rond de recreatiezonering, omdat recreanten en hondenbezitters niet zijn gehoord. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal tot slot: “met een ondergaande zon heb ik mij viervoeter hier voor het laatst uitgelaten toen het nog kon.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie