Honden mogen niet meer los lopen op De Haere.
Honden mogen niet meer los lopen op De Haere. Wijnand Kooijmans

Schriftelijke vragen over aanlijngebod in gebied De Haere

1 maart 2024 om 10:44 Maatschappelijk

Het niet meer mogen loslopen van honden in het gebied De Haere in Doornspijk leidt tot schriftelijke vragen van Lennart Oosterloo (Algemeen Belang) aan het college.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding voor het aanlijngebod voor honden is het recreatiezoneringsplan Veluwe. Hierin is de Haere aangewezen als een gebied waar alleen beperkte en rustige recreatie mogelijk is. Dat leidt ertoe dat vanaf het voorjaar van dit jaar honden niet meer los mogen lopen en er parkeermaatregelen worden genomen. Inmiddels is vanuit recreanten en honden bezitters van het losloopgebied De Zoom een petitie opgestart. Hierin worden diverse argumenten benoemd voor het behoud van het losloopgebied en worden de provincie Gelderland, de gemeente Elburg en het Geldersch Landschap opgeroepen om indieners en ondertekenaars tegemoet te komen in de behoefte aan een losloopgebied.

Er wordt gesteld dat in het rapport recreatiezonering staat dat er een onderzoek moet komen naar een alternatief op kleiner losloopgebied. Hierin is echter nog niet voorzien. Dat maakt dat er iets wordt afgeschaft voordat er een alternatief is. In de beleving van de indieners van de petitie heeft een beperkte participatie rond het zoneringsplan plaatsgevonden. Dat is voor Oosterloo reden vragen te stellen. Hij vraagt zich af of het college bekend is met het definitieve recreatiezoneringsplan en of de gevolgen daarvan voor het gebied De Haere in beeld zijn gebracht. Indien dit zo is wil hij die gevolgen weten.

Het raadslid van Algemeen Belang wil weten of het college zich herkent in het verwijt dat er een beperkte vorm van participatie heeft plaatsgevonden. Kritiek is dat omwonenden wel, maar recreanten en hondenbezitters niet zijn meegenomen in de inspraak. Hij vraagt tevens naar de status van het onderzoek naar een alternatief of kleiner hondenlosloopgebied. En of een aanlijnplicht tijdens de eigenlijke duur van het broedseizoen een valide alternatief is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie