Elburg is koploper als het gaat om zonnepanelen op het dak.
Elburg is koploper als het gaat om zonnepanelen op het dak. Wijnand Kooijmans

Elburger raadsleden schrikken van overbelasting elektriciteitsnetwerk

22 maart 2024 om 15:25 Maatschappelijk

Raadsleden van de gemeente Elburg die in Harderwijk een bijeenkomst hebben bijgewoond over de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, zijn geschrokken van wat ze daar te horen kregen.

Wijnand Kooijmans

Tot 2029 is er, ondanks de uitbreiding van het transformatorstation in Harderwijk, maar ruimte voor de bouw van vijfduizend nieuwe woningen. En dat in een gebied dat loopt van de gemeente Barneveld via Nijkerk en dan langs de Veluwse Randmeren tot en met de gemeente Oldebroek. Terwijl er voor bedrijven helemaal geen aansluitingen inzetten.

Reden voor Els Baauw (VVD), mede namens LEV en Algemeen Belang, tijdens de raadsvergadering een motie in te dienen. “Vreemd aan de orde van de dag” zo is de benaming hiervoor. Hierin wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen een notitie op te stellen die kan worden besproken in zowel de beeld- als oordeelsvormende vergadering van de raad, maar ook tot besluitvorming moet leiden. In de notitie moet worden aangegeven de rol die de gemeente Elburg hierin kan en moet spelen volgens de drie partijen. De motie mocht rekenen op de unanieme steun van de raad. Het net raakt overspannen door de snelle groei van onder meer warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen. Wat dit laatste betreft is Elburg koploper in Nederland. Gevolg is dat er sprake is van een verstopping in twee richtingen. Er kan niet meer de gewenste stroom worden geleverd en de energie van de zonnepanelen kan niet meer worden terug geleverd.

Gevolg is dat iedere gemeente nu tracht de vijfduizend woningen voor zichzelf te claimen. Els Baauw wijst erop dat hele wijken in de komende jaren moeten worden voorzien van nieuwe, dikker stroomkabels en hiervoor één op de drie straten moet worden opengebroken,

Voor haar is het de vraag of het reëel is of nieuw te bouwen huizen en nieuwe bedrijfsgebouwen nog wel kunnen worden aangesloten op het energienet. Dat maakt dat Elburg wellicht eigen maatregelen moet treffen. Als voorbeeld kan dienen het besluit dat auto’s alleen mogen worden opgeladen tussen negen uur ’s avonds en vier uur ’s middags.

Rick van Velthuysen (LEV) geeft aan geschrokken te zijn van de belabberde opstelling van de netbeheerders TenneT en Liander. Die wekken naar zijn mening niet de indruk hard te werken aan oplossingen. Hij wijst op Spanje waar mensen zelf een batterij hebben om stroom op te kunnen wekken. In de nachtelijke uren opslag om deze overdag te gebruiken.

Wethouder Bertus Jeensma wil, uiterlijk voor de zomer maar als het sneller kan, eerder met de gevraagde notitie komen. Ook hij beseft dat er sprake is van crisis. In de notitie wordt ook aangegeven of verwachtingen moeten worden bijgesteld, bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw. Maar hij zegt ook afhankelijk te zijn van derde partijen die hierbij zijn betrokken.

Cees Dijkhuizen (CDA) gaf op voorhand aan de motie te steunen. Maar hij vindt niet dat Elburg hierin zelf geld moet investeren, omdat het dan gaat om veel te hoge bedragen die de gemeente niet kan opbrengen. Anderen willen dat niet direct uitsluiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie