Onder meer de historische schepen zijn van belang in subsidieverordening.
Onder meer de historische schepen zijn van belang in subsidieverordening. Wijnand Kooijmans

Raad Elburg praat over vaststelling subsidieverordening

10 maart 2024 om 06:00 Politiek

Een meerderheid van de raad van de gemeente Elburg kan zich vinden in de vaststelling van de algemene subsidieverordening. De fracties van Samen Vooruit en Algemeen Belang beraden zich echter nog over een amendement (wijzigingsvoorstel) of motie, omdat zij vinden dat het voorstel niet compleet genoeg is om al een besluit over te nemen. Zij willen dat eerst de beleidsregels ook worden bijgevoegd, zodat een besluit kan worden genomen over het totale subsidiebeleid zoals dat gehanteerd gaat worden.

Wijnand Kooijmans

Het werd in de oordeelsvormende vergadering een pittige discussie. Door beleidsmedewerker Bianca de Hoop wordt gesteld dat de vaststelling van de subsidieverordening noodzakelijk is om verder te kunnen gaan met de uitwerking van de beleidsregels. Anders moet worden uitgegaan van de huidige geldende beleidsregels die in 2015 zijn vastgesteld en inmiddels zijn verouderd.

Het voorstel van Samen Vooruit en Algemeen Belang het onderwerp niet te behandelen in de oordeelsvormende vergadering kreeg alleen steun van LEV en daarmee geen meerderheid in de raad. Kritiek was dat de voortgang alleen in een oordeelsvormende vergadering wordt behandeld, waardoor verenigingen niet de mogelijkheid krijgen in te spreken. Dat wordt ongewenst gevonden. Uiteindelijk werd in dit opzicht een compromis bereikt. Er komt een openbare bijeenkomst waarin verenigingen hun zegje kunnen doen en waarbij de fracties in de raad aanwezig kunnen zijn. LEV wacht de uitkomst van deze bijeenkomst af voor een definitief standpunt in te nemen.

Dat staat los van de mogelijkheid voor subsidieontvangers een zienswijze in te dienen rond de subsidieverordening. Het gaat dan niet alleen om verenigingen, maar ook bijvoorbeeld de stichting die zich inzet voor het behoud van de bruine vloot en de witgoedregeling die de gemeente hanteert in het kader van de minimaregeling.

Goedkeuring van de verordening wordt van belang gevonden, omdat vanaf juli subsidie aanvragen kunnen worden ingediend. Men wil graag dat iedereen die subsidie aanvraagt dan ook duidelijkheid heeft aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Wethouder Krooneman geeft aan dat het college de raad zo veel mogelijk bij de subsidieverordening wil betrekken. Ondanks dat hiertoe niet de verplichting bestaat. De uitvoering van de subsidieverordening is een bevoegdheid van het college.

Partijen erkennen dat het te ver gaat dat de raad over subsidieaanvragen een besluit moet nemen. Jonathan van der Reijden (VVD) vindt wel dat de raad minimaal eenmaal in de vier jaar bij de vaststelling van de regels wordt betrokken. Dan kan een nieuwe raad of college hiermee instemmen.

Erik Land (Algemeen Belang) vindt het vooral belangrijk dat de verenigingen duidelijkheid wordt geboden en die ontbreekt nu volgens hem, omdat de beleidsregels pas later worden vastgesteld. Wethouder Krooneman geeft aan dat over het algemeenheid tevredenheid bestaat over de subsidieverlening. In de afgelopen jaar zijn maar twee tot drie bezwaren ingediend tegen verleende subsidies.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie