Het bouwen van voldoende woningen is van groot belang.
Het bouwen van voldoende woningen is van groot belang. Wijnand Kooijmans

Huurverlaging bij laag inkomen in gemeente Elburg

16 januari 2023 om 11:04 Algemeen

Huurders met een inkomen onder honderdtwintig procent van het sociaal minimum loon krijgen een huurverlaging naar 550 euro per maand. Dat is één van de onderdelen van de prestatieafspraken over de lokale woonopgave met Uwoon, Omnia Wonen, de huurdersorganisaties en de gemeente Elburg.

Wijnand Kooijmans

Doelstelling is de woning schaarste te verminderen, de slaagkansen voor alle doelgroepen te vergroten, de doorstroming te verbeteren en de zorgen voor een evenwichtige verhouding tussen de (huur)prijs en (woon)kwaliteit. Bij nieuwbouw is het streven minimaal dertig procent te realiseren in het sociale segment.

Beoogd wordt een energiezuinige sociale huurwoningvoorraad te realiseren, uitvoering te geven aan de warmtetransitie van bestaande wijken (aardgas loze wijken) en aandacht voor klimaatadaptie te hebben. In het licht van de huidige energiecrisis en de daarmee gepaard gaande energiearmoede wordt extra aandacht besteed aan energiebesparende maatregelen bij huishouden met hoge energiekosten en een laag inkomen.

Er moeten meer passende huisvestingsvormen komen en inzet van financiële instrumenten voor ouderen, mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang. In 2023 wordt aan de slag gegaan met een woonzorgvisie.

De provincie Gelderland wil met de gemeente Elburg in gesprek over de aantallen en percentages sociale huur en de huisvesting van aandachtsgroepen. Dit in het kader van de wens te komen tot het versneld bouwen van woningen. Dit is ook opgenomen in het collegeprogramma.

In de periode tot 2030 moeten 810 woningen aan de voorraad worden toegevoegd. Met de kanttekening dat de ambitie is meer te bouwen. Hiervoor moeten nieuwe locaties worden gezocht. Bij de realisering van woningbouw heeft de gemeente oog voor de toename van het aantal kleine huishoudens.

De slaagkans voor woningzoekenden is bij Uwoon vijftien procent. Dat betekent dat gemiddeld zeven jaar moet worden gewacht voor men daadwerkelijk een woning krijgt toegewezen. Dat maakt dat wordt ingezet op uitbreiding van de bestaande betaalbare voorraad. Ook worden experimenten uitgevoerd om de door- of uitstroom bij huurwoningen te bevorderen. De betaalbaarheid van de woningen houdt alle aandacht. Ook andere woonlasten, zoals energie, dragen bij aan de betaalbaarheid.

Omnia Wonen informeert bepaalde doelgroepen over de mogelijkheid te verhuizen naar een meer passende woning, binnen of buiten de sociale huurvoorraad.  Ingezet wordt op inclusieve buurten en straten waar iedereen mee kan doen. Ook maakt men zich hard voor verduurzaming met als doel de woonlasten betaalbaar te houden.

Aangegeven wordt dat Omnia de huurders de prijs wil laten betalen die past bij hun inkomen. Huurders met een hoger inkomen hebben meer bewegingsruimte en kunnen een bewuste keuze maken om een hogere huurprijs te betalen of te verhuizen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie