Samenwerking in de zorg.
Samenwerking in de zorg. Shutterstock

Gemeente Elburg kartrekker regionale samenwerking in zorg

23 juni 2023 om 14:15 Algemeen

De gemeente Elburg is, samen met Putten, de kartrekker voor de regionale samenwerking binnen het Integraal Zorg Akkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Naast de gemeenten op de Noord-Veluwe neemt ook Zeewolde hieraan deel.

Wijnand Kooijmans

In het kader van beide akkoorden moet de gemeenten Elburg en Oldebroek voor 1 september ook een lokaal plan van aanpak indienen waarin is opgenomen op welke wijze men de gestelde doelen voor de periode 2024-2026 wil behalen.

In de beide akkoorden maken gemeenten met de betrokken (zorg)partijen afspraken over de gezondheidsdoelen die men gezamenlijk wil bereiken om inwoners te laten opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde en kansrijke leefomgeving met een stevige sociale basis. Een deel van de plannen sluit, zo stelt het college, naadloos aan het bij de regionale nota ‘Samen voor een gezond Noord Veluwe 2023-2026. Er is een aantal verplichte onderdelen die gemeentelijk moeten worden ingevuld

Het Integraal Zorgakkoord draait om het behouden van toegankelijke, kwalitatief goede en betaalbare zorg. Aangegeven wordt dat hiervoor fundamentele veranderingen nodig zijn. Naast de curatieve zorg (onder andere huisartsen en ziekenhuizen) worden hierbij ook langdurige zorg, publieke gezondheid en het sociaal domein betrokken.

De toenemende kosten in de huisartsenzorg zijn een gevolg van de toename van het aantal consulten en een dalende arbeidsproductiviteit als het gevolg van het ouder worden van mensen. Ook de ziekenhuizen worden geconfronteerd met meer mensen maar ook met de inzet van personeel met hogere loonkosten per uur.

De benodigde gelden worden beschikbaar gesteld door het Rijk en worden aangevraagd door de gemeente Elburg. Om te voorkomen als regio minder kwetsbaar te zijn verricht Putten mede met deze gemeente de coördinerende werkzaamheden.

De gemeenten moeten binnen het integraal zorgakkoord voor 1 januari 2024 afspraken maken over de structuur van de regionale samenwerking. Daarnaast moet een regieplan worden opgesteld, samen met de zorgverzekeraar en het zorgkantoor. Voor de regio Noord Veluwe is dit het Zilveren Kruis.

Het op te stellen regionale beeld moet echter al voor 1 juli gereed zijn. Bij het opstellen hiervan worden de cliënten-/patiëntenraden betrokken maar ook de zorg- en welzijnspartners. Door de al eerder overeen gekomen samenwerking op de Noord Veluwe is al veel van de benodigde informatie beschikbaar.

Het totale akkoord biedt gemeenten de mogelijkheid een samenhangende Elburger en Oldebroekse aanpak te ontwikkelen voor gezondheid, sport en bewegen en sociale basis.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie