Afbeelding
Shutterstock

Elburg wordt gastgemeente voor regionale samenwerking rondom stages

13 december 2022 om 08:09 Algemeen

De gemeente Elburg wordt gastgemeente voor de regionale samenwerking rondom maatschappelijke stages. Naast Elburg nemen ook Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde deel. 

Wijnand Kooijmans

Via de stages kunnen leerlingen kennis maken met het vrijwilligerswerk en leveren ze een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Het wordt door de betrokken gemeenten gezien als een mooie gelegenheid om alle middelbare scholieren kennis te laten maken met het vrijwilligers. Jongeren zijn de vrijwilligers van de toekomst.

Door de regionale samenwerking kunnen scholieren stage lopen in hun eigen woonplaats, ook al gaan ze in een andere gemeente naar school. De scholen dragen jaarlijks de eigen kosten voor de uitvoering van de maatschappelijke stage, de gemeente dragen de kosten voor de stagemakelaar. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een applicatie. In de afgelopen jaren zijn de kosten betaald door de gemeente Elburg. Bij de opheffing had de regio Noord Veluwe nog een bedrag voor de maatschappelijke stages beschikbaar dat is overgedragen aan Elburg. Maar de pot is leeg.

De kosten voor de toekomst worden gelijkmatig verdeeld over de deelnemende gemeenten. Het gaat om een bedrag van veertienhonderd euro. Betrokken partijen hebben aangegeven het belangrijk te vinden om samen op te trekken. Mede omdat het van belang is dat scholieren de maatschappelijke stage doen in de plaats waar ze wonen. Landelijk is het voor scholieren geen verplichting meer maatschappelijke stage te doen. De samenwerkingspartners in de betrokken gemeenten vinden het belangrijk dat leerlingen kennis maken met vrijwilligerswerk. Deze stage is verplicht voor de leerlingen. Dit in tegenstelling tot de initiatieven die zijn gestart voor maatschappelijke diensttijd. Er wordt aangegeven dat beide stages elkaar niet in de weg staan maar elkaar versterken. Lokaal vindt daarover ook afstemming plaats. Er komt een feestelijke bijeenkomst rond de ondertekening van de samenwerking.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie