Milan kreeg uit handen van zijn opa, wethouder Jeensma, het stokje overhandigd. Groep 3 van basisschool de Parel uit ’t Harde.
Milan kreeg uit handen van zijn opa, wethouder Jeensma, het stokje overhandigd. Groep 3 van basisschool de Parel uit ’t Harde.

Klimaatestafette Elburg van start

19 april 2024 om 11:30 Algemeen

Het is eerder dit jaar al aangekondigd: de Klimaatestafette Elburg. Dit is een unieke meerjarige campagne van de gemeente Elburg. Hiermee krijgt de verduurzaming van de gemeente nog meer aandacht. Ook ligt de focus op het samen inzetten voor een beter klimaat. Vrijdag 19 april was het officiële startsein. Bertus Jeensma, wethouder Duurzaamheid, trapte de campagne letterlijk af. Hij stapte op de fiets naar basisschool De Parel op ’t Harde. Hier heeft hij het estafettestokje voor de eerste keer uitgereikt, gekoppeld aan een duurzame actie.

Duurzame actie

Kinderen van Basisschool De Parel namen het speciaal hiervoor gemaakte, duurzame estafettestokje van de wethouder over. Ook had de wethouder hier een leuke duurzame actie bij bedacht. De kinderen kregen zakjes met bloemzaad om te zaaien zodat de school weer een kleurrijk bloemperk krijgt. Leuk om naar te kijken maar ook goed voor insecten en de natuur. Om ook thuis goed voor insecten te zorgen, kregen de kinderen nog een insectenhuisje mee. Basisschool De Parel is daarbij niet voor niets een goed startpunt; zij zet al hele mooie stappen om de school te verduurzamen zoals met de onlangs geplaatste zonnepanelen.

Met deze eerste actie is de Klimaatestafette echt van start gegaan. “Het is ontzettend leuk hoe enthousiast de kinderen reageren”, aldus wethouder Bertus Jeensma. “Spelenderwijs krijgen zij mee hoe belangrijk het klimaat voor ons is en dat we daarvoor samen moeten zorgen. En deze actie lijkt klein, maar juist alle stappen tellen mee.”

Het verhaal achter het estafettestokje 

Bij zo’n bijzondere ‘klimaatrace’ hoort ook een uniek estafettestokje. Everardus Smit werkt in de groenvoorziening bij de gemeente Elburg en is specialist in boomverzorging. Maar hij is ook voormalig kampioen motorfiguurzagen! Met een combinatie van deze twee passies, heeft hij uit een stukje Amerikaans Eiken een bijzonder ontwerp gezaagd. De accu van de motorzaag loopt duurzaam op zonne-energie en het resultaat is meer dan geslaagd!

Iedereen is benieuwd wie het stokje de volgende keer aanneemt en weer doorgeeft. “Dat kan een ondernemer zijn die zijn bedrijf enorm heeft verduurzaamd en dat graag met ons wil delen. Het kan ook gaan om een student die binnen onze gemeente met dit thema bezig is. Of een inwoner die bezig is zijn betegelde tuin te vergroenen. Alle voorbeelden die bijdragen aan het klimaat zijn welkom. Wij vinden het fantastisch om deze verhalen te horen en te delen! Want zo geven we het stokje steeds weer aan iemand door”, aldus wethouder Bertus Jeensma.

Doe ook mee!
Met de Klimaatestafette gaat gemeente Elburg alle kernen langs en ook alle thema’s rondom duurzaamheid. Van energieopwek, aardgasvrij tot aan klimaatadapatatie en circulariteit. Ideeën en tips voor een mooie actie of over iemand die al heel duurzaam bezig is, kunnen worden gemaild naar klimaatestafette@elburg.nl. Zie voor meer informatie www.elburg.nl/klimaatestafette.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie