Afbeelding
Barry Wensink

Elburg start unieke Klimaatestafette

1 februari 2024 om 15:35 Maatschappelijk

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg heeft akkoord gegeven op de start van een unieke meerjarige campagne: de Klimaatestafette Elburg. “Klimaatverandering is zo’n belangrijk thema, dat we hier flink op inzetten,” zegt wethouder Bertus Jeensma. 

“Het idee van een estafette is er op gericht om samen de race te lopen voor een beter klimaat. Sámen, want we geven het stokje aan elkaar door, aan de huidige en de volgende generatie. Zo zetten we de schouders eronder en maken we met elkaar het verschil.” Met het Programma Duurzaamheid heeft de gemeente Elburg eerder al een mooie start gemaakt om klimaatdoelen te vertalen in concrete acties. Deze zijn heel divers, van projecten voor energiebesparingen onderzoek naar nieuwe energiebronnen tot aan het stimuleren van duurzaam vervoer en het beperken van afval. Om dit alles nog meer kracht bij te zetten, komen alle acties in het kader van duurzaamheid nu samen onder deze nieuwe naam, Klimaatestafette Elburg. 

Hier vinden inwoners en ondernemers alles terug over duurzaamheid, maar nog beter: om sámen in actie te komen. Neem vast een kijkje op: www.elburg.nl/klimaatestafette. Naast deze nieuwe webpagina is er straks ook offline veel aandacht voor, met activiteiten in de kernen, op markten, via de lokale media en nog veel meer. 

Dit voorjaar vindt de officiële start plaats van de Klimaatestafette. Dit gebeurt met een opvallende actie die natuurlijk bijdraagt aan het klimaat en waarvoor het stokje wordt doorgeven aan iemand anders. “Op die manier gaan we alle kernen langs en halen verhalen op uit de samenleving om anderen weer te inspireren en te motiveren. Want goed voorbeeld, doet goed volgen”, vindt wethouder Bertus Jeensma. Ideeën daarvoor zijn nog van harte welkom, dus wie iets wil betekenen voor het klimaat of al een goed voorbeeld heeft, kan deze mailen naar: klimaatestafette@elburg.nl.

Die voorbeelden mogen groot of klein zijn. “Het verschil maken voor een beter klimaat is iets wat ons allemaal aangaat. En waar we allemaal aan kunnen bijdragen: inwoners, bedrijven, instellingen en uiteraard de gemeente zelf. Ons hoofddoel is een forse reductie van de CO2-uitstoot in 2030 en een klimaatneutrale gemeente in 2050. En hoe groot die opgave ook lijkt, alle stappen tellen mee”,benadrukt wethouder Bertus Jeensma. “Groot of klein. Daarmee is het iets van ons allemaal. Het is fijn dat duurzaamheid hiermee nog beter op de kaart wordt gezet. En de urgentie niet alleen gevoeld wordt, maar dat men samen aan de slag gaat om een verschil te maken voor een beter klimaat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie