Voorzitter Henk Groot: 'We geven prioriteit aan hygiëne en veiligheid'
Voorzitter Henk Groot: 'We geven prioriteit aan hygiëne en veiligheid' Dick van der Veen

Voedselbank deelt royale pakketten uit

17 april 2024 om 06:00 Algemeen

De Voedselbank Elburg-Oldebroek heeft de zaakjes goed op orde. Ze deelt wekelijks royale pakketten uit waarmee de doelgroep een dag of drie, vier vooruit kan. Gevuld met aardappels, vlees, pasta of rijst en door het hele jaar heen vele extra’s voor kinderen en volwassenen.

Dick van der Veen

Voorzitter Henk Groot weet dat zijn organisatie dankzij de medewerking van vele gedreven vrijwilligers er prima op staat en daardoor ook op aanbod van supermarkten, bedrijven en particulieren kan rekenen. Dat bleef bij de lokale overheden niet onopgemerkt. Via een initiatief van het CDA in Elburg is de jaarlijkse subsidie in beide gemeenten opgehoogd naar 6.000 euro. Daarmee werd een forse inhaalslag gemaakt en de Voedselbank is er door in staat om nog wat meer te kunnen doen. “We geven prioriteit aan hygiëne en veiligheid. Ons schoonmaakteam verdient daarvoor een compliment. Alles op de juiste temperatuur, controle tot in de kleinste hoekjes, op de houdbaarheidsdata, muizen geen kans geven. De Voedsel- en Warenautoriteit gaf ons al een jaar of zes achtereen de hoogste punten”, zegt Henk met gepaste trots. Zelf werd hij als operationeel leider en voorzitter van sommige taken ontlast. Hij ontkent niet dat de Voedselbank soms zijn tweede thuis was. “Ik heb nu de gelegenheid om dingen op te pakken waar ik niet aan toe kwam. Denk aan een nog nauwkeuriger samenstelling van het voedselpakket, zorgen dat goederen niet weggegooid hoeven te worden door meer uit te delen als de fatale datum nadert en je nog veel in huis hebt. We hebben er twee nieuwe bestuursleden bij en hebben twee vacatures op vitale posten kunnen invullen.” 

Zo stroomde deskundigheid in op het vlak van ICT en werd een nieuw telefoonnummer operationeel, omdat het vorige nog op de naam van een privépersoon stond. De Voedselbank Elburg-Oldebroek biedt niet alleen voedselpakketten aan die veel meer bevatten dan de doorsnee, ze munt ook uit in activiteiten. Te denken valt aan een plus pakket, waarvoor consumenten zegels sparen en het vervolgens schenken: tegen de honderd werden er binnengehaald. Vluchtelingen die in afwachting van de status in bijvoorbeeld een kerk verblijven, krijgen zo lang het nodig is een pakket. Via de postcodeloterij hengelt men voor 3.300 euro binnen met -door handig inspelen op aanbiedingen- een reële waarde van 4500 euro. Kinderen krijgen op hun verjaardag een box waardoor ze op school kunnen trakteren; ook met Sinterklaas worden ze niet vergeten. In de vakantieperiode mogen ze naar een attractiepark, met Kerst is er een waardecheque van 100 euro.

 “Door de toeslagenaffaire die wèl bij inwoners binnen kwam, konden we het aantal cliënten met 10 tot 15 procent afbouwen. Het bedraagt nu nog ongeveer 65 gezinnen. Dat kun je met 3.4 vermenigvuldigen om zo het juiste aantal mensen te noemen dat we kunnen helpen.” Overigens werden in het kader van asielaanvragen 99 gezinnen tijdelijk van een pakket voorzien. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie