De mobile home zorgt voor eenheidsworst is de klacht.
De mobile home zorgt voor eenheidsworst is de klacht. Wijnand Kooijmans

Trieste taferelen op camping De Scheepsbel in Doornspijk

3 oktober 2023 om 14:30 Algemeen

Trieste taferelen spelen zich af op camping De Scheepsbel, zo zeggen Sandra Jonker en Hanneke van Velzen. Mensen voelen zich angstig, bang dat hun standplaats wordt opgezegd door Capfun, sinds 2021 de eigenaar van het park aan de Klaterweg in Doornspijk. De twee weigeren, net als veel andere gasten, dan ook het hen aangeboden contract voor acht maanden of een jaar te ondertekenen.

Wijnand Kooijmans

Ook heerst er een beetje boosheid en dan op de gemeente Elburg. Ze voelen zich niet gehoord en hebben het idee dat economische belangen boven hun woongenoot gaan. Jonker: “Terwijl ik hier al zevenentwintig jaar kom, wekelijks uit eten ga in Elburg en daar mijn boodschappen doe. En altijd toeristenbelasting heb betaald.”

In het verleden is de twee vaste gasten nooit door ook maar één eigenaar een contract aangeboden. Veel gasten hebben daarnaast een contact voor onbepaalde tijd dat jaarlijks stilzwijgend werd verlengd. Capfun zegde direct na de overname rond de veertig huurders van een seizoenplaats en van zeven jaarplaatsen de huur op. 

Later werd duidelijk, zo geeft Jonker aan, dat hier legitieme redenen voor waren. Capfun zegt zich aan de voorwaarden van de Recron, de belangenorganisatie van bedrijven in de toeristische sector te houden. Om over te gaan tot het opzeggen van standplaatsen moet er dan sprake zijn van een herstructurering en moet er een compleet plan waarvoor ook de nodige vergunningen zijn afgegeven of moet er zicht op zijn dat deze op korte termijn worden verleend. Daarvan was op het moment van het opzeggen van de standplaats echter geen sprake. Beiden hebben het idee dat Capfun geleidelijk aan de plannetjes er doordrukt en daarvoor dan ook de vergunning krijgt van de gemeente Elburg. En intussen de bewoners weg wil pesten door onder meer extreme verhoging van de prijzen. Zo werd de prijs voor een standplaats in 2023 met 9,9 procent verhoogd. Bij tien procent zou daarvoor toestemming moeten worden gevraagd. Voor propaangas werd 7,44 per kubieke meter gevraagd hetgeen voor bewoners duizenden euro’s aan onverwachte lasten opleverde. Jonker en Van Velzen: “Ze denken schijnbaar dat ze als ze de prijzen maar extreem verhogen mensen vanzelf vertrekken. Maar wij willen niet weg, we strijden tot het einde om hier van de natuur, waar we echt van zijn gaan genieten, te mogen blijven genieten.

Inmiddels heeft Capfun 170 mobile homes op het park geplaatst. De twee zien dat als een eenheidsworst, maar ook dat deze zo dicht op elkaar zijn geplaatst dat de veiligheid van de recreanten in het geding komt. Bovendien is het maximale aantal recreatieobjecten van 408 overschreden. Reden voor hen te werken aan een handhavingsverzoek. 

Ze vinden dat bij alle ontwikkelingen de gemeente Elburg de oogkleppen ophoudt. “We hebben zelfs nog niet de stukken van een overleg dat dit voorjaar met hen is gehouden. Berekeningen stikstof zijn weggelakt. Dat maakt dat we ons weggezet voelen als tweederangsburgers. We denken dat we op het punt staan van een strijd waarbij het hard tegen hard gaat.”

Capfun was niet bereikbaar voor commentaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie