Tussen de te sparen lindes komt een bankje.
Tussen de te sparen lindes komt een bankje. Wijnand Kooijmans

Bankje tussen te sparen lindes bij nieuw kerkgebouw in Doornspijk

5 mei 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Bij de plannen voor de bouw van een nieuw kerkgebouw door de Hersteld Hervormde gemeente Doornspijk en Nunspeet aan de Zuiderzeestraatweg in Doornspijk is besloten tussen de twee monumentale lindes aan de westzijde een bankje te plaatsen en een parkeerplaats te draaien. Hierdoor wordt er langsparkeerplaats gerealiseerd.

Wijnand Kooijmans

Volgens het college van burgemeester en wethouders wordt hierdoor meer cachet gegeven aan de lindes en ontstaat er aangename zitgelegenheid aan de Zuiderzeestraatweg West. Het besluit is genomen naar aanleiding van de enige zienswijze die tegen het plan is ingediend. In de zienswijzenota is de toelichting aangepast over het aanvullend bodemonderzoek.

De Omgevingsdienst Veluwe heeft verder geadviseerd de stikstofberekening aan te passen. Daarbij zijn de gebruiksfase ook de werkzaamheden meegenomen die nodig zijn om de bodem te saneren. Ook wordt in het plan de samenhang met het naast gelegen landgoed Klarenbeek en omgeving beter weergegeven.

Het plan voldoet aan de parkeernormen van de gemeente Elburg. Het door een onafhankelijk bureau opgestelde verkeersplan heeft de goedkeuring gekregen van de provincie Gelderland. Deze was nodig in verband met het feit dat de provincie wegbeheerder is van de Zuiderzeestraatweg West en deze weg nu al als druk wordt ervaren.

De raad had gevraagd om een schriftelijke bijeenkomst tussen de Hersteld Hervormde gemeente en de Hervormde gemeente dat de kerkdiensten niet gelijktijdig aanvangen of eindigen. Het college geeft aan dat de Hervormde gemeente Doornspijk in de aanvraag geen partij is waardoor van een schriftelijke overeenkomst tussen beide kerkgenootschappen geen sprake kan zijn.

Om die reden is met de Hersteld Hervormde gemeente vastgelegd dat hun kerkdiensten niet gelijktijdig aanvangen of eindigen met de kerkdiensten van de Hervormde gemeente. Hierdoor wordt het beoogde effect bereikt rondom de verkeersafwikkeling. De vrees was dat anders op een bepaald moment een te groot aanbod aan verkeer op de Zuiderzeestraatweg West zou ontstaan.

Uit een door de raad geëist draagvlakonderzoek blijkt onder meer dat vijfentachtig procent van de leden van plan is het nieuwe kerkgebouw daadwerkelijk wil bezoeken. Ook is voldoen aan de eis van participatie met omwonenden en betrokkenen. Het college is van mening dat wordt voldaan aan alle vijf voorwaarden die de raad had gevraagd.

Het nieuwe kerkgebouw wordt landschappelijk ingepast. Dit in samenspel met de karakteristieke bebouwing in de directe omgeving van de kerk. Als beeldbepalende elementen voor het nieuwe kerkgebouw worden gezien de oude Hervormde dorpskerk, de oude pastorie, het landgoed Klarenbeek en de woningen langs dit deel van de doorgaande weg tussen Nunspeet en Elburg. Bestaande bomen worden gehandhaafd. De erfverharding wordt waar mogelijk beperkt toegepast en zoveel mogelijk als halfopen verharding aangelegd. Het bestemmingsplan wordt voorgelegd aan de raad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie