Afbeelding
SGP Gelderland

SGP en schapenhouders roept op tot actief beheer van de wolf!

2 maart 2024 om 10:40 Maatschappelijk Ingezonden

Op woensdag 28 februari bezocht de statenfractie van SGP Gelderland onze gemeente en ging in gesprek met schapenhouders over de huidige situatie rondom de aanwezigheid van de wolf. Ook de lokale SGP-fractieleden sloten aan. 

Er werd eerst een bezoek gebracht aan schapenhouder Dijkhuizen op de Hoge Enk, die al geruime tijd onder druk staat door aanhoudende aanvallen van wolven op zijn kudde. De wolf heeft al meerdere keren toegeslagen en ook in zijn omgeving is het goed raak!

“Wanneer een wolf honger heeft, houden een paar draadjes hem niet tegen,” verklaart Dijkhuizen. “Het is zelfs zo erg dat de schapen zo bang zijn voor de wolf dat ze uit eigen beweging ‘s avonds de schuur invluchten. Normaal gesproken zouden ze het weiland inlopen, maar nu kiezen ze voor beschutting. Als deze situatie voortduurt, vrees ik het ergste. Ik ken meerdere boeren die hun kuddes al van de hand hebben gedaan.” Dijkhuizen doet een dringende oproep aan de SGP-fractie, Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten om haast te maken met actief beheer van de wolvenpopulatie. Hij waarschuwt voor de maatschappelijke ontwrichting die deze ontwikkeling met zich meebrengt en benadrukt de urgentie van de situatie.

Tijdens een aansluitende bijeenkomst is er met meerdere boeren gesproken, die hun zorgen hebben geuit over de toenemende aanwezigheid van wolven en de impact ervan op hun veestapel en gemeenschap. Een boer maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn lammetjes en jonge kinderen in de buurt, gezien de steeds minder schuwe houding van de wolf. Verder leveren alle te nemen maatregelen een dusdanige hoeveelheid werk op, die niet wordt vergoed, waardoor het maar zeer de vraag is of dit op de lange termijn is vol te houden. 

Statenlid Gerrit Averesch van de SGP Gelderland benadrukt de urgentie van het beheren van de wolvenpopulatie in Gelderland. “De aanwezigheid van wolven in deze omvang is onwenselijk,” verklaart Averesch. “De SGP zet zich daarom in voor een actief beheer van de wolf op korte termijn. Dit vereist nauwe samenwerking tussen de Europese SGP, de fractie in de Tweede Kamer en de provinciale SGP.”

Lokaal SGP-raadslid Arjan Klein is onder de indruk van de heftige verhalen en de emoties bij de getroffen boeren. “Hier moet echt paal en perk aan worden gesteld. Door middel van dit soort werkbezoeken is het goed om direct input te kunnen meegeven aan onze SGP-Statenfractie, maar ook richting de SGP in het Europese parlement. Op alle niveaus is het nodig een stevig geluid te laten horen!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie