30 jaar Koor Koraal.
30 jaar Koor Koraal. Just Jo Fotografie

Jubileum voor kleurrijk en veelzijdig Koor Koraal

9 juli 2023 om 07:45 Algemeen

Hanneke Bloemendaal

Van jazz tot pop en van close harmony tot gedragen klassiek. Koor Koraal uit Elburg wordt gekenmerkt door een breed en veelzijdig repertoire.

“Ons koor is 30 jaar geleden ontstaan vanuit een groepje ouders van de Agnietenschool, die samen met leerkrachten een koortje vormden”, vertelt Erica Smulders. “Dat zanggroepje werd steeds serieuzer en op een gegeven moment kwam er ook een dirigent bij. Alle groepen op de school hadden namen die met de zee te maken hadden; zo zijn wij aan onze naam gekomen. Koraal staat voor kleurrijk en veelzijdig.” Erica is zo’n 12 jaar lid en sinds 2021 ook voorzitter van Koraal. “Ik heb Martineke Beetz, één van de oprichters van ons koor, opgevolgd. Zij is maar liefst 25 jaar voorzitter geweest.”
Martineke, inmiddels 72 jaar en daarmee één van de oudste koorleden, memoreert: “Er waren destijds weinig vlotte koren in Elburg en met Koraal wilden we daar verandering in brengen. Dat is denk ik goed gelukt. Begonnen we ooit met eenvoudige liedjes, nu hebben we een repertoire variërend van pop tot klassiek en van jazzy nummers tot close harmony. Die variëteit is denk ik ook de kracht van ons koor geworden.” Koor Koraal is een gemengd koor en heeft al jaren een stabiel aantal leden van rond de 25. Het koor wordt sinds een jaar of 15 geleid door dirigent Merlijn Kaper.
Martineke: “Dankzij hem zijn wij als koor veel serieuzer geworden in het samen repeteren. We hebben de ambitie om alle teksten uit ons hoofd te zingen, zodat we optimaal contact kunnen maken met onze dirigent. De liederen zijn ingewikkelder dan vroeger, maar dat is ook leuk, want we willen graag groeien.” Koor Koraal repeteert elke woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in MFC Aperloo in ‘t Harde. Erica: “Mensen die graag zingen zijn altijd welkom. Spontaan binnenlopen mag, maar even aanmelden heeft de voorkeur.” Martineke: “We hebben jaarlijks een aantal vaste optredens, onder meer tijdens Vestingval, Winter in de Vesting en bij Dodenherdenking. Regelmatig treden we ook op in de Kloosterkapel in Elburg, die heeft een prachtige akoestiek. Soms krijg ik echt kippenvel als we optreden, zo mooi. Je merkt, ik ben nog steeds een heel enthousiast lid. Ik vind alles leuk wat we zingen.” Lachend: “Nou ja, Brahms vind ik wel iets minder.”
Erica besluit: “Om het jubileum te vieren geven we op 4 november een Najaarsconcert in de Kloosterkapel. Nadere informatie volgt te zijner tijd.” Info: www.koraalelburg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie