Waar nu de Kringloop De Vuurdoorn is gevestigd wil de Hersteld Hervormde Gemeente een eigen kerk bouwen.
Waar nu de Kringloop De Vuurdoorn is gevestigd wil de Hersteld Hervormde Gemeente een eigen kerk bouwen. Dick van der Veen

Bouw kerkgebouw netelige kwestie

5 april 2022 om 09:06 Algemeen

DOORNSPIJK De politiek in de gemeente Elburg zit in de maag met de aanvraag van de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) in Doornspijk en Nunspeet om een kerk te bouwen aan de druk bereden Zuiderzeestraatweg West. De verkeersveiligheid is daar al een probleem en met nog veel meer mensen die de straat moeten oversteken wordt dat alleen maar groter. Nog belangrijker is dat het bouwen van een kerk met 900 zitplaatsen haaks staat op de omgevingsvisie die wil dat het voor een vitale, leefbare kern nodig is voorzieningen zo dicht mogelijk naast elkaar te leggen.

De kwestie speelt sinds 2016. College en raad weten er tot nu toe geen raad mee en het is nu aan het hoogste lokale gezag in de nieuwe samenstelling om knopen door te hakken. Lag er eerst een verzoek dat op diverse punten niet voldeed; nu is het volgens het college goed onderbouwd. De statuur is dusdanig dat er een positieve grondhouding aan kan worden gehecht. HHG mag er voor eigen risico een concept bestemmingsplan op laten voorbereiden. Het bestemmingsplan laat de bouw van de kerk niet toe. Op de beoogde plek is een kringloopwinkel gevestigd. Het betreft een dorpsgebied met een accent op menging van functies. De aanvraag is daarmee niet strijdig bevonden.

Op dit moment kerken de leden van de HHG bij de Protestantse Kerk Nederland, elders aan de Zuiderzeestraatweg. Daarvan zegt het college dat voortzetting van de situatie niet langer mogelijk is. Een mediator boog zich er over en kwam tot de ontdekking dat er naast een verschil in geloofsbeweging nog een aantal (praktische) bezwaren zijn. Zo is er het elkaar kruisen van in- en uitgaande kerkgangers, de grote druk op de bijzalen waardoor moet worden uitgeweken naar andere gebouwen in de omgeving. Er zou respect zijn voor elkaars standpunten, maar de kloof wordt onoverbrugbaar geacht. De PKN is eigenaar en gebruiker van de kerk aan de Zuiderzeestraatweg West 104.

Dat het een heikele kwestie is blijkt uit de toelichting door het college. Het spreekt over een gevoelige met emotie beladen keuze en een grote maatschappelijke impact. Het is weliswaar aan het college om over het principeverzoek een oordeel te vellen maar dat geeft met graagte de ruimtelijk planologische argumenten en de erbij geplaatste kanttekeningen over aan de raad. Om het nog eens te accentueren hoe moeilijk het allemaal ligt noemt men het een niet te onderschatten stap om principiële sociaal-maatschappelijke en financiële redenen. Een fors gebouw met extra parkeerdruk waarbij goede stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing noodzakelijk is. Dat stedenbouwkundige advies moet nog worden ingepast. Onderbouwing door gemeente, provincie, waterschap, Omgevingsdienst Noord Veluwe en het Oversticht komen er aan te pas. Er heersen bij die instanties geen overwegende bezwaren.

Een positieve grondhouding biedt voor de HHG geen enkele garantie op een acceptatie van het verzoek. College en raad beslissen pas als de noodzakelijke aanvullende onderzoeken op tafel liggen. Vast staat namelijk ook dat 900 zitplaatsen in een nieuwe kerk in aanvulling op de 1.300 in de kerk van Protestantse Kerk Nederland een overcapaciteit oplevert aan maatschappelijk religieuze doeleinden. De verkeersveiligheid is ook niet zo maar een ding. Kerkgangers moeten een drukke weg oversteken en dat levert onveiligheid op. Het bestuur van de Hersteld Hervormde Gemeente heeft aangegeven verkeersregelaars te willen inzetten. Ook is er de noodzaak over voldoende parkeerplaatsen te beschikken. De Hersteld Hervormde Gemeente heeft aangeboden de diensten een half uur later te beginnen dan die van de Protestantse Kerk Nederland. Dan nog is er de constatering dat de activiteiten in het naastgelegen hoofdgebouw niet aansluiten. De architect heeft als opdracht meegekregen daar nadrukkelijk naar te kijken.

De onderzoeken die moeten volgen hebben betrekking op de bodem, externe veiligheid, geluid, bedrijven & milieuzonering, ecologie, stikstof en deugdelijke waterhuishouding. Van belang is ook de mening van de woonomgeving. In eerste instantie zouden er geen principiële bezwaren zijn. Er werd een inloopbijeenkomst gehouden die door ruim 50 mensen werd bezocht. Over het verloop en de uitkomst daarvan zijn geen mededelingen gedaan. Er zal nog een vervolg van deze bijeenkomst plaatsvinden. Volgens het college kan het ontwerp bestemmingsplan op zijn vroegst in september ter inzage liggen. Dan kunnen gedurende een periode van zes weken zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad. Deze kan zich mogelijk in april maar wellicht ook nog een maand later pas over de materie buigen. De nieuwe raad van Elburg krijgt dus gelijk al een pikante erfenis van de voorgangers mee. Wethouder Arjen Klein neemt niet deel aan de beraadslagingen i.v.m. familierelaties.

Dick van der Veen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie