Elburger Arjan Bal tijdens een recente trainingstocht op zijn supboard.
Elburger Arjan Bal tijdens een recente trainingstocht op zijn supboard. eigen foto

Elfstedentocht op plank in zes dagen

27 januari 2021 om 20:06 Algemeen

Dick van der Veen

ELBURG  - Arjan Bal (34) is een sociaal bevlogen mens die een sportief avontuur niet schuwt. Het komt allemaal samen in de ElfstedenSup die de Elburger in de voorjaarsvakantie wil voltooien. In zes dagen 200 kilometer peddelen op een surfplank met de intentie zoveel mogelijk geld in te zamelen voor drie goede doelen.

 Als buddy voor de Stichting Ontmoeting (dak- en thuislozen), ook betrokken bij Gevangenenzorg Nederland en Scharlaken Rood (ex-prostituees) zocht hij naar een sportieve uitdaging om deze instanties te steunen. “In eerste instantie gingen mij gedachten uit naar fietsen of wandelen. Toen schoten mijn gedachten richting Elfstedentocht. Dat heeft voor mensen iets magisch. Het wordt gelieerd aan bijzondere prestaties. Zoals die van Maarten van der Weijden. Vanaf de kant heb ik dat meegekregen. Het enorme enthousiasme dat het teweeg bracht. Ik heb informatie ingewonnen en het idee om dit te gaan doen heeft zich eigenlijk razendsnel gevormd.”

Maar 200 kilometer eigenstandig op een plank onder winterse omstandigheden…

“Ja. Ik weet dat het niet niks is. Zeker niet in de wintermaanden. Gisteren nog heb ik er vijf uur achtereen opgestaan. Veel wind, ik heb een flink stuk op mijn knieën gelegen. Na twee minuten viel ik er al af in het ijskoude water. De eerste gedachte was: Arjan, waar begin je aan. Het was stug doorzetten. We zullen nog heel wat trainingsarbeid moeten verzetten om deze poging tot een succes te maken. Maar het gaat me in de eerste plaats om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen. Als ik het niet haal op de surfplank is minder erg dan dat de actie financieel flopt.”

Dit vereist natuurlijk een puike conditie

“Die heb ik als part-time docent in het bewegingsonderwijs en als waterrat, om het zo maar eens te zeggen. Vanaf mijn achttiende doe ik aan kitesurfen. Het klinkt misschien gek, maar het suppen is pas sinds kort mijn ding. Een goed board (surfplank) kost al gauw enkele duizenden euro’s. Ik heb er één op Marktplaats gekocht, want een gezin met vier kinderen kan zulke bedragen niet uit de losse pols schudden. De keuze is gevallen op een plank die gemakkelijk verplaatsbaar is.”

Hoe kijken ze er in het gezin tegenaan?

“Mijn vrouw zit ook in het bewegingsonderwijs. Ze heeft net als ik een passie voor watersport. We zeilen vaak en samen met de kinderen kun je ons vaak in de buurt van Horst op het water aantreffen. De kinderen plagen me er wel een beetje mee. Ze vragen me regelmatig hoe vaak ik denk kopje onder te gaan in Friesland.

‘’Ik hoop er een mooie week van te maken, samen met het gezin. Ik besteed nu eerst alle aandacht aan het lanceren van deze onderneming. Daarna volgt een intensieve planning, want er komt nogal wat bij kijken.”

Hoe moeten we ons die ElfstedenSup in de praktijk voorstellen?

“Eerlijk gezegd moet ik dat ook nog voor mezelf helder krijgen. Het is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Je moet er niet aan denken dat het vriest, want dat kun je het schudden. Ook als het koud is en hard waait zal je die dik 30 kilometer op een dag niet halen. Dat blijft improviseren. Door lessen te ruilen ben ik enigszins flexibel. Een weekje later is een mogelijkheid. Mijn vader begeleidt me. Je bent bezig van zonsop- tot zonsondergang. Iemand moet hulp bieden als je in het water plonst. Het is allemaal mooi en aardig, maar je hebt wel de verantwoordelijkheid voor een gezin en kunt geen onverantwoorde risico’s nemen.“

Eigen website

Je bent de eerste die dit probeert?

“Wel op deze wijze in de winter. Er is een massaal supevenement in september. Niet iemand die het individueel doet in een seizoen dat zich hier minder voor leent. Ik wil deze tocht in ieder geval uitpeddelen. Op deze manier kan ik een bijdrage leveren aan medemensen die door welke omstandigheden dan ook het zicht op de vrijheid zijn kwijtgeraakt. Daarvoor sla ik graag de peddel in het water. Via de sociale media en een eigen site probeer ik zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Geïnteresseerden en sponsoren vinden alles over deze mijn onderneming op de site www.supdel.nl.

‘’Ik sluit ermee aan bij een landelijke actie van het Reformatorisch Dagblad. De opbrengst wordt gelijkelijk over de drie doelen verdeeld. Ik besef me dat een dergelijk uitdaging primair op mezelf is gericht, maar wel met een sterke onderstroom iets voor de ander te willen betekenen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie