Jacko van den Bosch (links) en Ben Schreurs willen goede buren blijven, maar het liefst in de tweede klas (foto archief)
Jacko van den Bosch (links) en Ben Schreurs willen goede buren blijven, maar het liefst in de tweede klas (foto archief)

Afglijden voetbal in de regio: voorzitters WHC, OWIOS en VSCO’61 aan het woord

19 februari 2023 om 08:09 Voetbal Tips van de redactie

Het voetbal in de regio krijgt sportief gezien een dreun. De beide tweedeklassers staan onder de streep, alle drie clubs in de derde klasse hebben degradatiezorgen en in de vierde klasse lijkt nog maar één vereniging veilig.

Dick van der Veen

Niet zo gek dat dit het gespreksonderwerp is voor Henrie van de Beek (WHC), Jacko van den Bosch (OWIOS) en Ben Schreurs (VSCO’61) tijdens het overleg dat ze drie keer per jaar met elkaar hebben. “Het is een slechte ontwikkeling. WHC heeft concurrentie van de buren nodig om scherp te blijven”, zegt Van de Beek. Zijn beide collega’s zeggen dat ze hun huid zo duur mogelijk willen verkopen, maar tonen realiteitszin. “De KNVB schroeft het aantal competities in de eerste klasse terug van elf naar acht en in de tweede klasse van 22 naar 16. Dan weet je al hoe laat het is”, geeft Van den Bosch aan.

Schreurs verschuilt zich evenmin en weet dat het al een tijd hangen en wurgen is om op niveau te blijven acteren.

Ze verschuilen zich niet achter vertrek van routiniers, reeksen blessures en smalle selecties. Met de instroom van veel ploegen uit de eerste klasse wordt het verhaal steeds moeilijker. “Wanneer we rechtstreekse degradatie voorkomen wacht wellicht een nacompetitie waarin 32 clubs voor vier plekken handhaving en promotie strijden”, geven ze aan met een ondertoon van: maak de borst maar nat. 

Omdat het samenvoegen van zaterdag en zondag een onderwerp is (voor de eerste klasse en hoger al met ingang van de volgende competitie) hebben ze Rik Timmermans van de KNVB uitgenodigd om duidelijkheid te verschaffen. Voor de tweede klasse en lager lijkt er op termijn namelijk geen ontkomen aan. Voor alle drie staat het vast als een rots dat ze nooit op zondag willen acteren. Clubs die dat in de statuten hebben staan, zoals WHC, hoeven zich geen zorgen te maken. Verenigingen die van de zondag naar de zaterdag zijn gegaan moeten waarschijnlijk straks wel op zondag tegen zondagclubs spelen. 

Van den Bosch heeft midweeks al zwart op wit dat OWIOS nooit op zondag hoeft te spelen en voor VSCO’61 zal dat niet anders zijn. De problemen spitsen zich toe op clubs als KHC, die als zondagclub startte en voor geen prijs terug wil naar de zondag. De samenvoeging van zaterdag en zondag heeft als voordeel dat verenigingen minder hoge reiskosten zullen maken. Dan gaat het gesprek verder over de kraker OWIOS - VSCO61, die nu van extra groot gewicht is en het feit dat WHC net als vorig seizoen weer handenvol punten morst tegen lager geklasseerden op de ranglijst. 

Met WHC en Nunspeet houdt de regio in ieder geval twee ijzers in het vuur die ook nog reële kansen hebben op promotie naar de vierde divisie. Drie verenigingen die van trainers wisselen, maar waarvan de huidige trainers met een goed gevoel afscheid willen nemen. De supporters wacht een loei spannende tweede helft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie