Voorzitter Jaap van der Beek ziet veel veranderingen.
Voorzitter Jaap van der Beek ziet veel veranderingen. Dick van der Veen

ESC ontmoet maar liefst acht nieuwe tegenstanders

Voetbal

ELBURG De Elburger Sportclub krijgt in het nieuwe seizoen met liefst acht nieuwe tegenstanders te maken. Van de teams uit de vorige competitie zijn alleen DS61, Elspeet en Swift overgebleven. ,,Je kunt spreken over een frisse start, maar de voorkeur van onze supporters gaat gevoelsmatig uit naar meer wedstrijden tegen clubs van de Veluwe”, zegt voorzitter Jaap van der Beek.

Hij kreeg de afgelopen drie jaar met een nieuw bestuur de club goed op de rit. Door in te zetten op de jeugd en nu met een (JO 23) Jeugd onder de 23 naast een tweede elftal is de selectie in de breedte gegroeid. De ambitie om op termijn een stabiele tweedeklasser te worden staat recht overeind, maar met de versterkte degradatie en veel instroming van zondagclubs in het zaterdagvoetbal is dat niet zo maar geregeld.

Organisatorisch zijn grote stappen gemaakt: sportief eveneens. Drie jaar geleden moest ESC het doen met een zeer smalle selectie waarbij iedere blessure en schorsing problemen opriep. Trainer Siemen Lindeboom heeft daarna de schwung er in gekregen, jeugd ingepast en de formatie op een zevende plek laten eindigen. Van der Beek: ,,Wat de JO 23 betreft kiezen onze trainers voor de moeilijkste weg, die van de standaardteams, waarbij we opponenten als Urk en Flevo Boys voor de kiezen krijgen. Daar worden de jongens sterker van. Vorig jaar moesten we de promotie aan sv Epe laten: we gaan er vanuit dat we in de vierde divisie echt niet wekelijks over de knie worden gelegd. Het tweede elftal bestaat uit spelers ouder dan 23 jaar, aangevuld met jeugd. Het jeugdplan onder de vleugels van Wilfred Westerhuis levert natuurlijk niet direct resultaat op. Over een aantal jaren zullen we er absoluut de vruchten van plukken.”

Interessant ESC wacht een interessante competitie met dus slechts drie tegenstanders die men het vorig seizoen ontmoette. De duels met DSV61 en Elspeet zijn de enige streekderby’s. Opmerkelijk gegeven: het scorebord van afgelopen seizoen laat de teams zien die ESC niet meer tegen komt. Daarbij inbegrepen alle zes clubs die de formatie in de afgelopen competitie onder zich hield. Wat zegt dat? Jaap: ,,Nagenoeg niets. Je zou kunnen denken dat we het daardoor nu moeilijker zullen krijgen. Daarbij direct aangetekend dat we van de nieuwe tegenstanders niet weten wat de sterkte is. Dat zijn EFC’58, Hoevelaken, KVVA, Lelystad’67, Terschuurse Boys, VVOP Voorthuizen, Zeewolde en Zwart Wit’63.”

ESC vroeg de KNVB om duidelijkheid met betrekking tot een aantal zaken, zoals de versterkte degradatie. Van der Beek: ,,Dat wordt pas kort voor het begin van de competitie duidelijk. In tegenstelling tot de andere derde klassen in Oost hebben wij maar elf tegenstanders tegen zij twaalf. Dat zal invloed hebben op het aantal degradanten. ESC deed nog een verzoek om een bijsturing van de afdeling, maar de kans dat deze gehonoreerd wordt lijkt niet bijster groot. Wel is meer duidelijk over de indeling op termijn van zaterdag- en zondagploegen in één competitie. Principiële zaterdagclubs spelen de uitwedstrijden tegen een zondagclub op zaterdag om 18.00 uur. ESC speelt alle thuiswedstrijden om 14.45 uur. Allen zondagclubs die tegen elkaar uitkomen spelen op zondag om 14.30 uur. Dit gaat pas later in: alleen voor de eersteklassers is dat nu al het geval.”

Beker ESC speelt 3 september voor de beker thuis tegen EZC84 uit Epe, 10 september uit tegen Hattem en 17 september thuis tegen Zalk. Waarschijnlijk gaat alleen de nummer één over naar de volgende bekerronde. Vorig jaar deed ESC dat met een uitwedstrijd tegen DOS Kampen. ESC heeft geleerd van de fouten uit het verleden en haalt geen spelers. Jaap: ,,De supporters zijn soms ongeduldig en willen direct resultaten zien. Wij volgen onze eigen filosofie met een langjarige visie en dat is er één van rustig bouwen. Dat lukt onder de deskundige coaching van Siemen Lindeboom.”

Een opmerkelijk nieuwtje tenslotte, Jos Huis in ’t veld, de Elburger die op hoog niveau arbitreerde, hangt de fluit aan de wilgen. Hij voelt zich niet thuis in het digitale tijdperk, waarbij arbiters nauwelijks nog contact met elkaar hebben. Vorig jaar volgde hij een cursus masseur/verzorger en sloot die af met een diploma. Van der Beek: ,,Wij hoorden er van en sloegen daar onmiddellijk op aan. We hebben daarmee een vacature kunnen invullen en zijn blij iemand met zoveel ervaring in de voetballerij binnen te hebben kunnen halen. Jos op zijn beurt is blij dat hij het naar de club toe op de fiets af kan. Dat hij er vol voor gaat blijkt wel uit zijn opmerking dat hij door die korte afstand spelers door de week een herstelbehandeling kan geven.”

Het is nog niet zeker of ESC de competitie begint met een thuiswedstrijd. Het verzoek daartoe is op de post gedaan. Op 24 september vindt namelijk de uitgestelde reünieplaats en dat zou mooi in combinatie kunnen gaan met een thuisduel, waardoor een en ander in elkaar overloopt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 6 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 14 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32