Geert de Haan: "Ik ben trots op al onze vrijwilligers!"
Geert de Haan: "Ik ben trots op al onze vrijwilligers!" José Oosthoek

Geert de Haan: 42 jaar gewijd aan korfbal in Elburg

Korfbal

Hij vestigde zich veertig jaar geleden in Elburg, omdat hij er door zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee terecht kwam. Hij is er nooit meer weggegaan. 1 oktober stopt hij als voorzitter van de korfbalvereniging; Geert de Haan.

José Oosthoek

“In 1980 werden mijn vrouw en ik lid van de korfbalvereniging, omdat we in ons geboortedorp Surhuizum ook gekorfbald hadden”, legt De Haan uit. “Binnen een jaar werd mijn vrouw jeugdtrainer en belandde ik in de activiteitencommissie. De club bestond sinds 1977 en had best een moeilijke start met slechts 24 leden. Wij kenden bijna niemand in Elburg en vonden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en in te burgeren. In het najaar van ’81 was ik vanuit de Marechaussee gedetacheerd in Moskou. Tegelijkertijd was er een ledenvergadering in Elburg en even later kreeg ik een brief van de toenmalige voorzitter: ik was benoemd tot nieuwe voorzitter. In de ambassade las ik die brief en mijn eerste reactie: ‘Dat nooit, veel te snel!’. Ik was nog maar anderhalf jaar lid. Na er even over nagedacht te hebben, heb ik toch ingestemd en tijdens een extra ledenvergadering in december ben ik benoemd. Ik ben toen ongeveer twaalf jaar voorzitter geweest.”

“We hadden toen een clubhuis achter het Lambert Franckens, een houten bouwkeet”, vervolgt De Haan. “De vereniging groeide snel, in ’89 hadden we 150 leden, dat was hard werken voor het kader. We kregen te horen dat er een plek vrijkwam op het Burgemeester Bode Sportpark. Het voormalig trainingsveld van ESC en een kleedkamer. Het oefenveld was één grote moddervlakte en het gebouw was finaal uitgeleefd, maar we hebben het overgenomen en helemaal opgeknapt. In 1990 is het geopend. Door mijn onregelmatige werk op Schiphol, kwam er een andere voorzitter. In ’95 kon ik me weer meer inzetten voor de club en in ’97 werd ik weer voorzitter, toen hebben we het clubgebouw gerenoveerd. Omdat ik ook lid werd van de gemeenteraad, was het niet te combineren, in 2002 stopte ik weer.”

“Na mijn raadsperiode ben ik -na een jaar rust- weer in het bestuur gekomen en in 2019 werd ik weer voorzitter”, zegt De Haan. “Vorig jaar ben ik met prepensioen gegaan en nu stop ik met bestuurlijke zaken, maar ben wel betrokken bij de bouwplannen. We hebben 220 leden en we zetten ons sterk in voor een inclusieve vereniging. Korfbal is best moeilijk vanwege de techniek en de tactiek, er komt veel bij kijken. Ik ben trots op de club, we hebben 130 vrijwilligers en we hebben een goede samenwerking met de gemeente. Al die vrijwilligers hebben me altijd geïnspireerd, bovendien zijn er vriendschappen ontstaan en het sociale aspect vind ik belangrijk. Het is nu tijd dat andere mensen het oppakken.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 6 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 13 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32