Protest tegen de komst van een AZC. Foto: Dick van der Veen
Protest tegen de komst van een AZC. Foto: Dick van der Veen

Zware verwijten in debat Oldebroek over komst AZC

22 april 2024 om 09:42

In het debat over het initiatiefvoorstel van ABO en COA werden harde opmerkingen gemaakt die duidelijk maken dat tussen de coalitie en CVO een schier onoverbrugbare kloof bestaat. Maar ook dat de gemeente Oldebroek met de opdracht om asielzoekers te huisvesten hopeloos vast dreigt te lopen. Getallen van 142 en 42 zijn wat dat betreft duizelingwekkend.


“De landelijke overheid gooit het probleem bij gemeenten over de schutting. Dit is een onuitvoerbare eis”, aldus CVO. Burgemeester Tanja Haseloop stelt vast dat ze wettelijke taken heeft uit te voeren, maar CVO vindt dat je niet gehouden bent aan die wet als daar onuitvoerbare elementen in schuilen ingebracht door een stelletje ambtenaren.

Zoals in alle debatten vooraf speelt de participatie van de inwoners een grote rol. Het momentum daarvan houdt partijen uit elkaar. Volgens de burgemeester loopt de gemeente niet gedwee aan een handje en zal de afstemming met de burgerij beginnen zodra het COA een aanvraag indient. Voor CVO hangt de dreiging van het voor Piet Snot debatteren boven de markt.

In het initiatiefvoorstel wil ABO een door de raad aan het college uit handen gegeven besluit over een omgevingsvergunning voor een AZC voor een beperkte periode van tien jaar herstellen. “Het adviesrecht van de raad geldt wel voor een AZC van onbeperkte duur; niet voor onbeperkte duur van maximaal 10 jaar. Alsof dat geen grote impact heeft op de samenleving. We hadden een positief advies van het college op ons voorstel verwacht. Het gaat om een ruimtelijke toets. De raad kan daarin verantwoordelijkheid nemen.”

Voor het CDA spreekt uit het voorstel wantrouwen richting college en ambtenaren. Het waardeert het werk wat ABO erin steekt, maar noemt het voorstel beschamend en denkt dat er valse illusies mee bij de bevolking worden gewekt. Ton Heddema van ABO proeft twijfel aan de integriteit en eist excuses. CU, SGP en VVD zoemen in op de juridische consequenties die één en ander kan hebben. Tussen de bedrijven door laat de voorzitter weten dat er geen verdeeldheid was binnen het college in de geschetste ontwikkeling. ABO ervaart het als pijnlijk dat misbruik om de hoek komt. "We hebben vertrouwen in het college, kregen bij het redigeren gewaardeerde ambtelijke hulp gehad.” CVO constateert dat de coalitie zichzelf ondeskundig acht en beticht deze van politieke lafheid.

Als CU de mogelijkheid oppert dat het college toch de raad wil meenemen, verrast dat de voorzitter die met het college in conclaaf gaat. Het blijkt te kloppen. ABO stelt vast dat aan het verzoek is voldaan en trekt het voorstel in. CVO houdt eraan vast, maar krijgt geen steun.