Plannen De Nieuwe Deel krijgen vorm

24 maart 2024 om 12:58


Het college van burgemeester en wethouders van Elburg heeft ingestemd met een advies om aan de gemeenteraad het plan voor een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Doornspijk voor te leggen. Wethouder Henk Wessel ziet veel kansen: “Wanneer de gemeenteraad instemt met het plan dan verrijst over enkele jaren op de hoek van de Lageweg en Veldweg een gloednieuw MFA. Met dit voorstel lukt het om twee gewenste ontwikkelingen in één keer te realiseren. We geven een invulling aan de wens het dorpshart op te knappen en tegelijkertijd realiseren we nieuwe woningen."

Het is de verwachting dat de raad het voorstel in de vergadering van 22 april bespreekt. Doornspijk krijgt niet alleen een nieuwe sportzaal, er komt ook ruimte voor diverse maatschappelijke instellingen. Ook kan basisschool CNS De Regenboog zich vestigen in het nieuwe MFA. De school, nu nog gevestigd aan de Zuiderzeestraatweg, komt dan op een beter bereikbare plek in het dorp. Op de huidige plek van De Deel ontstaat ruimte voor nieuwbouw, onder andere voor senioren. En rondom het nieuwe MFA komen ook 38 woningen.

Het verbeteren van de leefbaarheid en de voorzieningen in Doornspijk is een al lang gekoesterde wens. Voor de oversteekbaarheid van de Zuiderzeestraatweg geldt een andere aanpak. Wethouder Wessel: “Door CNS De Regenboog te verhuizen naar de overkant van de weg, waar de meeste voorzieningen zich bevinden, zijn we weer een stukje verder bij ons beleidsdoel om zoveel mogelijk voorzieningen aan één kant van de weg te hebben. Dat verkleint het aantal oversteekbewegingen. Verder ben ik heel blij met de extra woningen die Doornspijk krijgt. Daar wachten heel veel Doornspijkers op.”

Het plan is tot stand gekomen met veel plaatselijke inbreng. Er waren meerdere informatieavonden voor omwonenden. Ook is er intensief gesproken met inwoners, het bestuur van De Deel, de school, kinderopvang, de plaatselijke muziek- en sportverenigingen, WIEL en Hart van Thornspic. Henk Wessel ziet de participatie als een grote meerwaarde voor het plan. “Mede dankzij hun adviezen is er straks meer ruimte voor de muziekvereniging. Ook krijgt Doornspijk een nieuwe sportzaal en extrakantoorruimtes. Dat biedt kansen voor bepaalde zorgfuncties, zoals de prikpoli en het sociaal- en financieel trefpunt. De horecafunctie biedt mogelijkheden voor een kleine lunchroom en een terras.”

Aan het plan hangt een prijskaartje van maximaal 12,5 miljoen euro. Het exacte bedrag is afhankelijk van de keuzes die de raad maakt.


Tickets voor lezing

Voor de lezing die Kim Phuc Phan Ti, beter bekend als het Napalmmeisje, op 11 april geeft inde Kamper Bovenkerk,(aanvang 19.45 uur) is nog een beperkt aantal tickets beschikbaar.Een lezing georganiseerd door de familie Gerritsen uit 't Loo. Bestellen via www.eventbrite.com/e/tickets-kim-phuc-lezing