College Elburg staat wolfwerende rasters toe

23 maart 2024 om 11:38

Dierenhouders in de gemeente Elburg krijgen meer ruimte om een wolfwerend raster te plaatsen. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal: “Een vergunningvrije perceelafscheiding is maximaal 1 meter hoog. Dit is niet wolfwerend. Een wolfwerende afrastering is hoger. We verlenen nu toestemming voor het plaatsen van hogere afrasteringen die als doel hebben het vee tegen de wolf te beschermen. De maximale hoogte van de afrastering betreft 1,50 meter. Wel moet de afrastering dan voldoen aan de provinciale criteria van wolfwerende afrasteringen.”


De afgelopen maanden zijn er meerdere meldingen geweest van wolvenaanvallen op schapen. Met de provincie Gelderland zijn afspraken gemaakt om wolfwerende noodhekken beschikbaar te stellen. Ook is een subsidieregeling voor wolfwerende rasters opengesteld. Daarom werkt de provincie er nu aan om tot beheermaatregelen voor de wolf te komen. Daarvoor is toestemming vanuit Den Haag en Brussel nodig. De gemeente en de provincie houden de druk erop om dit voor elkaar te krijgen.


Op dinsdag 2 april biedt de provincie Gelderland aan de Tweede Kamer een petitie aan. Bij deze petitieis ook een brief van de gemeente Elburg bijgevoegd. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal en wethouderHenk Wessel gaan mee naar Den Haag om zo het lokale belang onder de aandacht te brengen. Op dit moment zijn er, geeft de gemeente Elburg aan, onvoldoende beheermogelijkheden om het probleem aan te pakken. Alleen al in de gemeente Elburg zijn in de afgelopen periode zo’n 70 schapen doodgebeten. Vermoedelijk gaat het hier om één wolf.


Voor meer informatie over subsidies, hekwerken en andere zaken, zie de website van de provincieGelderland: https://www.gelderland.nl/themas/natuur/natuur-beheren-en-ontwikkelen/dieren-beschermen-en-beheren/de-wolf .


Eén raadslid tegen wijziging APV


Rick van Velthuysen (LEV) heeft als enige tegen de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gestemd. Hierin is onder meer de mogelijkheid voor een messenverbod opgenomen. Voor het raadslid is van doorslaggevend belang dat de APV van de gemeente Elburg een politiek artikel kent in de vorm van een vloekverbod. Het feit dat dit bij de wijzigingen niet aan de orde is, maakt voor hem de zaak niet minder principieel. “Ik wil de APV geloofwaardig houden”, zo gaf Van Velthuysen aan. 


Doelend op het feit dat het artikel in strijd is met de Grondwet en hieraan ook geen enkele rechtskracht aan is verbonden. “Hetgeen niet wil zeggen dat ik voor vloeken ben”, zo gaf hij aan. De twee overige leden van LEV stemden wel in met de wijzigingen.