Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Shutterstock

Worden psychosociale hulphonden vergoed in gemeente Nunspeet?

22 maart 2024 om 12:00 Politiek

Gemeente Nunspeet heeft enkele malen de kosten van een psychosociale hulphond vergoed, inclusief de training. 

Dat geeft het college van burgemeester en wethouder aan naar aanleiding van vragen van Alice van der Steeg (ChristenUnie). Hiermee wordt erkend dat de inzet van hulphonden voor inwoners die dat nodig hebben een waardevolle bijdrage kan leveren aan het volwaardig meedoen in de samenleving. 

De ruimte voor de vergoeding is volgens het college geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Bij de beoordeling gaat het in essentie om de vraag of de hulphond voor de persoon in kwestie van toegevoegde waarde is bij het wegnemen van beperkingen in zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.

Bij het onderzoek worden ook andere passende oplossingen en beschikbare voorzieningen meegenomen. Wanneer de hulphond een therapeutisch doelt dient, valt dit buiten de Wmo en is de zorgverzekeraar aan zet. 

Hoewel het college de vergoeding al mogelijk maakt, wordt dit niet gezien als het eindstation. Een goed toetsingskader is cruciaal en dat is nog niet aanwezig. Niet alleen noodzaak speelt een rol, maar ook een erkende oplossing van de hulphond. De Universiteit van Groningen doet onderzoek naar een goed toetsingskader voor gemeenten en zorgverzekeraars.